Plantage Kerklaan 36, Amsterdam

Inleiding

DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is een navolging van de inheemse huizen in de Padangse bovenlanden van Sumatra. Het ligt in de oostelijke helft van het park ongeveer op de middenas.

Beschrijving Vrijstaande houten stal in vakwerkstructuur met voor de Padangstijl typerende in elkaar geschoven rieten daken met concave nokken. Om de uiterste punten van de daken zijn metalen konische beschermingbuizen aangebracht. Deze pirons beschermen de uiteinden van de gebruikte rietstengels. De concave nok is afgedekt met vorsten. In het midden een korte gemetselde schoorsteen. Overstekken bij de puntgevels met donker geschilderde houten lattenconstructie. Zijgevels met risalering overeenkomstig het overstek van het middendak. Vakwerkconstructie met wandpanelen. Aan de onderzijde zandlopervormige decoratie. Witgeschilderde vlakken; roodbruin geschilderde stijlen en regels en zwartgekleurde decoratie bij de zandlopermotieven. Aan beide zijgevels in het middenpaneel bevindt zich een uitgebreidere decoratie. Zowel aan de voorgevel als aan de achtergevel laat zich in het benedendeel een verdeling onderscheiden met vier donkere stijlen. Hiertussen witgeschilderde delen en roodbruin geschilderde verdere vakwerkindeling. Achtergevel met drie met zandlopermotief gedecoreerde schuifluiken. Uitkragende gedecoreerde lijst. Geveltop met roodbruin geschilderd beschot. Klein venster als hijsluik. Uitkraging met gedecoreerde lijst en verder beschot. Hijsbalk in donkere tint. Verder tweetal geschilderde florale decoraties. Aan de voorgevel een eenvoudige houten toegangsdeur. Opbouw en decoratie verder gelijk aan achtergevel.

Waardering

Dierenverblijf uit 1916 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518281
Complexnaam
Artis
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Vanaf 1838 in verschillende fasen tot stand gekomen DIERENTUIN, genaamd 'Artis', naar het door G.F. Westerman, J.J. Wijsmuller en J.W.H. Werlemann opgerichte Koninklijk Zoölogisch Genootschap "Natura Artis Magistra". Sinds 1851 ligt de ingang aan de Plantage Kerklaan. Het gehele terrein van de diergaarde is trapeziumvormig. De grenzen worden verder aangegeven door de Plantage Parklaan, de Plantage Middenlaan, de Plantage Muidergracht en de Plantage Doklaan. Vanaf 1838 is in veertig jaar door ondermeer grondaankopen de nu bestaande oppervlakte (10 ha.) bereikt, waarbij de kleine buitens, 'Welgelegen' en 'Weltevreden' zijn geïncorporeerd. Delen van de padenstructuur, het Wolvenhuis, de ronde volière en het oude broedmachinehuis/duivenhuis dateren van vóór 1838. Het huidige wolvenhuis, het voormalige café Eik en Linde, werd in 1863 door Artis aangekocht. De huidige ronde volière bestaat uit kooien rond het zogenaamde Masman-huisje, een klein buiten van de heer Masman. Het Artis-complex omvat de volgende samenstellende onderdelen (zie bijgevoegde kaart):

1. De hoofdingang met hek en twee portiersloges (Plantage Kerklaan 40, zie mno 4103);

2. Kantoorgebouw, voormalig zogeheten ledenlokalengebouw (Plantage Kerklaan 36;38;40 / Plantage Middenlaan);

3. Zoölogisch Museum (Plantage Middenlaan 41;41A;43, zie mno 4104);

4. Kantoorgebouw (Plantage Middenlaan 45, zie mno 4105);

5. Buitenhuis Weltevreden (Plantage Middenlaan 47, zie mno 4106);

6. Buitenhuis Welgelegen (Plantage Middenlaan 49, zie mno 4107);

7. Aquariumgebouw (Plantage Middenlaan 53, zie mno 4108);

8. Directeurswoning (Plantage Middenlaan 51);

9. Geschakelde magazijnen en werkplaatsen (Plantage Muidergracht 32;32A;34;36;38;38A;40);

10. Voormalig Etnografisch Museum;

11. Giraffestal;

12. Kerbertterras;

13. Apenhuis;

14. Papegaaienlaan;

15. Artisvijver met bruggen;

16. Zebrastal;

17. Indische antilopenstal;

18. Moeflonstal;

19. Oude broedmachinehuis / duivenhuis;

20. Fazanterie;

21. Ronde volière, het zogeheten Masmanhuisje;

22. Minagkabauhuis;

23. Wolvenhuis;

24. Uilenruïne;

25. Tweetal tuinvazen, tweetal bronzen beelden, tweetal natuurstenen beelden en een grafmonument/cenotaaf;

26. Hollandse tuin met beelden, banken en gedenkteken.

Omschrijving

Naast de functie-aanduiding 'dierentuin' bestaan er voor verschillende delen van Artis tevens andere functie- aanduidingen. In 1838 opgericht door het Genootschap Natura Artis Magistra begon men met een zoölogisch museum. Deze museumfunctie heeft altijd bestaan; later trof men er verder een etnografisch museum. Verder tevens laboratorium en faculteitsinstituut van de Universiteit van Amsterdam. Verder ook de Artis-bibliotheek, gebouwen voor vereniging en gebouwen met een recreatieve functie.

De verspreiding van de diverse gebouwen over het terrein is volgens een organisch proces tot stand gekomen; de tussenliggende en omringende padenstuctuur is landschappelijk. Op het terrein liggen of staan diverse beeldhouwwerken, grafmonumenten en tuinmeubilair als banken en perkhekjes. Tevens zijn oudere, reeds bestaande gebouwen binnen het Artis-complex geïncorpereerd. De stijl van de diverse gebouwen en bouwsels is zeer divers classicistisch, exotisch, chaletstijl, romantisch of zakelijk functioneel.

De Nieuwe Prinsengracht deelde Artis aanvankelijk in tweeën; bezoekers moesten met een pontje worden overgezet. Tegenwoordig herinneren drie aaneengesloten vijvers, restanten van de in 1866 vergraven gracht, nog aan deze scheidingslijn. De zogenaamde papegaaienlaan loopt als lineair accent vanaf de ingang in zuidoostelijke richting. Vijvers, papegaaienlaan en de zogenaamde Hollandse tuin zijn belangrijke structuurelementen binnen Artis.

Waardering

Het in verschillende fasen tot stand gekomen Artis-complex is de oudste diergaarde in Nederland en van algemeen belang vanwege de (tuin)architectuur- en cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, educatieve en typologische ontwikkeling en vanwege de waarde van de samenstellende onderdelen en de bewaard gebleven delen van de tuinaanleg. Tevens is het complex van grote stedenbouwkundige en ruimtelijk-historische waarde wegens de herinnering aan de vroegere functie van de Plantage als openbaar wandelgebied en de beeldbepalende situering van de bebouwing aan de Plantage Middenlaan en de Plantage Kerklaan. Tevens van belang wegens kunsthistorische waarde wat betreft de sculpturen en ornamenten.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Dierenverblijf(J2) Sport, recreatie, vereniging en horeca Dierenverblijf (J) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Plantage Kerklaan 36 1018 CZ Amsterdam BY Ja
Plantage Kerklaan 38 1018 CZ Amsterdam BY
Plantage Kerklaan 40 1018 CZ Amsterdam
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 5198 Amsterdam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1916 1916 vervaardiging
Naar boven