Herenstraat 162, Wateringen

Inleiding

Hekwerk behorende bij het RK-complex van St Jan de Doper, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant langs de Herenstraat en aan de Julianalaan.

Omschrijving

Gietijzeren hekwerk langs de Herenstraat, over de volledige breedte van het terrein van het RK-complex, met openslaande draaihekken voor één van de toegangen tot het terrein en een in vormgeving vergelijkbaar hekwerk met draaihekken bij de toegangsbrug aan de Julianalaan.

Waardering

Hekwerk van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als onderdeel van het kerkelijk complex St. Jan de Doper.

518162
St. Jan de Doper

Inleiding

Kerkelijk complex bestaande uit KERK en PASTORIE gebouwd naar ontwerp van A.A.J. Margry en J.M. Snickers in Neo-Gotische bouwstijl, en een HEKWERK, een H. HARTBEELD en een FRUITMUUR die behoort bij de pastorie.

De complexonderdelen bevinden zich op een terrein dat omgeven is door sloten, en toegankelijk is via drie bruggen. Aan de voorzijde wordt het terrein van de straat afgeschermd d.m.v. het genoemde hekwerk. Op dit voorterrein staat links het H.Hartbeeld.

Op het terrein staan voorts twee woningen die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn.

Omschrijving

Op een open terrein gelegen kerkelijk complex, waarvan kerk, pastorie en fruitmuur zijn gelegen op een door sloten omgeven gedeelte, dat aan drie zijden toegankelijk is. Aan de straatzijde wordt het terrein afgesloten door een gietijzeren hekwerk met openslaand gedeelte. De kerk is met de hoofingang recht achter het openslaande gedeelte van het hekwerk gesitueerd. Over de brug die de toegang vanaf de Julialaan vormt staat een hekwerk in zelfde vormgeving.

Links van de kerk, en d.m.v. een tussenlid eraan verbonden staat de pastorie. De fruitmuur is gesitueerd in de linker achterhoek van het terrein, langs de sloot die de achterbegrenzing vormt.

Het H. Hartbeeld staat links op het voorterrein.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege vanwege de cultuurhistorische waarde, als een bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke kerk in de late negentiende en vroege twintigste eeuw.

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, gelegen in de voor kerk en pastorie toegepaste Neo-Gotische stijl en als representatief werk in het oeuvre van A.J.J. Margry en J.M. Snickers.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische onderlinge samenhang.

Het complex is van algemeen stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging in Wateringen, op een open terrein langs de doorgaande weg van Wateringen naar Naaldwijk.

Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Herenstraat 162 2291 BL Wateringen BY Ja