Herenstraat 162, Wateringen

Inleiding

De door A.A.J. Margry en J.M. Snickers ontworpen Neo-Gotische PASTORIE, gebouwd in 1900-1901, maakt deel uit van het R.K. complex St. Jan de Doper. De pastorie bevindt zich binnen het door sloten omgeven gedeelte van het kerkterrein. De pastorie is via een tussenlid met de kerk verbonden.

N.B. De oorspronkelijke indeling van de achtergevel is aangetast door het uitbreken van een gekoppeld venster op de begane grond, en toevoeging van een nieuwe brandtrap en branddeur.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond opgetrokken, onderkelderde pastorie van twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak met leien Maasdekking. In de kap twee kleine dakkapellen en een grotere vierruits dakkapel met een spitse driepasboog als bovenlicht en een kruisbloem-bekroning. Verder twee hoge schoorstenen. Pirons op de kleine dakkappellen en op de nok van de erkeroverkapping. De gevels, opgetrokken in grauwe baksteen in kruisverband worden doorsneden door sierbanden van rode verblendsteen, die ook toegepast is in de strekken en de raamomlijstingen. Tussen de verdiepingen bevindt zich een waterlijst.

De asymmetrische voorgevel op het noorden heeft links een driezijdige erker met op de begane grond twee schuifkozijnen onder segmentbogen en op de verdieping rechtgesloten T-kozijnen, geplaatst in spaarvelden met siermetselwerk in de boogvelden en onderin hardstenen lekdorpels. Alle bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood. Onder de gootlijst een terracotta sierrand met daaronder een stenen bloklijst. Het drie traveeën brede rechte deel van de voorgevel heeft links een houten deur met hardstenen stoeptreden, onder een geprofileerd kalf met een glas-in-lood bovenlicht onder een segmentboog. Boven de entree een samengesteld venster met een tweeruits valraam onder en een tweelicht bestaande uit twee spitse driepasbogen boven. Het geheel onder een halfrond spaarveld met siermetselwerk.

Op de begane grond twee gekoppelde schuifvensters zoals beschreven in de erker. In de tweede bouwlaag soortgelijke vensters onder halfronde spaarvelden met siermetselwerk. Net als op de begane grond zijn de kozijnen gekoppeld. Het rechte gedeelte heeft onder de gootlijst een terracotta rondboogfries en is verticaal geleed door lisenen aan weerszijden van de gekoppelde vensters. De oostelijke zijgevel heeft op de begane grond en op de verdieping twee, asymmetrisch geplaatste, schuifvensters onder boogvelden. De bouwlagen worden door een waterlijst gescheiden.

Op de verdieping van de achtergevel bevinden zich symmetrisch twee aan twee gekoppelde T-vensters onder boogvelden. De branddeur heeft een oorspronkelijk glas-in-lood bovenlicht. Op de begane grond een dubbel schuifraam onder een segmentboog en een toegangsdeur met glas-in-lood bovenlicht.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke kerk in de late negentiende en vroege twintigste eeuw.

De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, gelegen in de voor pastorieën veel toegepaste karakteristieke Neo-Gotische stijl en als representatief werk in het oeuvre van A.J.J. Margry.

De pastorie heeft ensemblewaarde vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de kerk.

De pastorie is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

518161
St. Jan de Doper

Inleiding

Kerkelijk complex bestaande uit KERK en PASTORIE gebouwd naar ontwerp van A.A.J. Margry en J.M. Snickers in Neo-Gotische bouwstijl, en een HEKWERK, een H. HARTBEELD en een FRUITMUUR die behoort bij de pastorie.

De complexonderdelen bevinden zich op een terrein dat omgeven is door sloten, en toegankelijk is via drie bruggen. Aan de voorzijde wordt het terrein van de straat afgeschermd d.m.v. het genoemde hekwerk. Op dit voorterrein staat links het H.Hartbeeld.

Op het terrein staan voorts twee woningen die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn.

Omschrijving

Op een open terrein gelegen kerkelijk complex, waarvan kerk, pastorie en fruitmuur zijn gelegen op een door sloten omgeven gedeelte, dat aan drie zijden toegankelijk is. Aan de straatzijde wordt het terrein afgesloten door een gietijzeren hekwerk met openslaand gedeelte. De kerk is met de hoofingang recht achter het openslaande gedeelte van het hekwerk gesitueerd. Over de brug die de toegang vanaf de Julialaan vormt staat een hekwerk in zelfde vormgeving.

Links van de kerk, en d.m.v. een tussenlid eraan verbonden staat de pastorie. De fruitmuur is gesitueerd in de linker achterhoek van het terrein, langs de sloot die de achterbegrenzing vormt.

Het H. Hartbeeld staat links op het voorterrein.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege vanwege de cultuurhistorische waarde, als een bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke kerk in de late negentiende en vroege twintigste eeuw.

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, gelegen in de voor kerk en pastorie toegepaste Neo-Gotische stijl en als representatief werk in het oeuvre van A.J.J. Margry en J.M. Snickers.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische onderlinge samenhang.

Het complex is van algemeen stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging in Wateringen, op een open terrein langs de doorgaande weg van Wateringen naar Naaldwijk.

Herenstraat 162 2291 BL Wateringen BY Ja
A 2717 Wateringen