Dorpsstraat 25, Bakel

De voormalige LAGERE SCHOOL is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.

Omschrijving

Het eenlaagse rechthoekige gebouw is opgetrokken uit machinale baksteen met siermetselwerk en heeft een schilddak met rode verbeterde Hollandse dakpannen. Het siermetselwerk bestaat uit rollagen, staand metselverband bij de borstweringen en een sierrand in afwijkende kleur onder de daklijst. Het vierklassige gebouw bezit karakteristieke raampartijen, per ruimte twee kruisvenstervarianten geflankeerd door twee halve kruisvensters.

De ramen zijn voorzien van kleine roeden met het accent op de verticale lijn. Eén kruisvenster in het tweede lokaal van links is rond 1980 doorgebroken en verbouwd tot deur met zijraam. De gootlijst kraagt ver over en rust op houten klosjes. In het midden wordt de kap onderbroken door een brede dakkapel onder plat dak. De vierkante raampjes hebben een ruitvormige sierindeling. Op de hoeken en boven de dakkapel bevinden zich forse bakstenen schoorstenen met een stervormige doorsnede.

Tegen de verder blinde zijgevels bevinden zich kleine aanbouwsels onder plat dak. Het dak kraagt uit als luifel en vormt met twee houten zuiltjes een portiek waarin zich toegangsdeuren bevinden.

Deze deuren zijn vernieuwd. De ramen in de zijmuur hebben een overhoeks ruitvormige roedenverdeling.

De achtergevel heeft een vensterindeling en baksteengeleding gelijk aan de voorgevel.

Het voorplein van het gebouw was oorspronkelijk afgesloten door een ijzeren sierhek.

Waardering

Het schoolgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-ecomomische en culturele ontwikkeling, namelijk de stichting van bijzondere scholen op het platteland; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gangschool. Het is van architectuurhistorisch belang als regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Dorpsstraat 25 5761 BL Bakel Ja