Sint Wilbertsplein 12, Bakel

Inleiding.

CALVARIEGROEP, centraal geplaatst op het kerkhof van de St. Willibrorduskerk te Bakel. De groep is in 1854 geplaatst.

Omschrijving.

Op een brede, lage heuvel met een ronde omtrek staan de gietijzeren beelden van Maria, Johannes en de gekruisigde Christus. De betonnen heuvel is vormgegeven als een onregelmatige rotsklomp. Het Johannesbeeld heeft onder aan de voet een vaantje met de initialen: "R.J".

Waardering.

De Calvariegroep is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het kerkhofmonument.

Het heeft kunsthistorisch belang vanwege het materiaalgebruik en als vroeg voorbeeld van kerkelijke beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

518087
Calvariegroep + beeld.

Inleiding.

Het complex bestaat uit de Calvariegroep (1) en een beeld van St. Willibrordus (2), gesitueerd op het kerkhof bij de al eerder van Rijkswege beschermde St. Willibrorduskerk (monumentnummer 8592).

Kerk en kerkhof liggen centraal in Bakel. Het kerkhof is ommuurd door een lage bakstenen muur onder ezelsrug uit 1833. De Calvariegroep is in 1854 vervaardigd. Achter het St. Willibrordusbeeld staat een neogotische muur met kruis, deel van het voormalige baarhuisje. Het beeld zelf is in 1862 door een beeldhouwer uit Luik vervaardigd.

Waardering.

Het beeld en de Calvariegroep zijn van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het kerkhofmonument.

Het heeft kunsthistorisch belang als vroeg voorbeeld van kerkelijke beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling en vanwege de gaafheid van beide.

Calvarieberg Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Sint Wilbertsplein 12 5761 BK Bakel BY Ja