Marktstraat 91, Wormerveer

Inleiding

In de as van de Marktstraat gelegen houten HERENHUIS, gebouwd rond 1875 in neo-classicistische trant en vanaf 1879 in gebruik als dokterswoning annex praktijkruimte. Het pand vormt de visuele afsluiting van de haaks op de Zaan gerichte Markstraat.

Omschrijving

Houten herenhuis gebouwd op L-vormig grondplan en bestaande uit een blokvormig op de as van de Marktstraat gericht hoofdvolume met aan de linkerzijde een teruggelegen vleugel. Het huis telt twee bouwlagen. Het hoofdvolume heeft een flauw hellend schilddak, de vleugel een kap met plat en vier schilden met steile helling, waarvan de noklijst op gelijke hoogte ligt als de nok van voornoemd schilddak. De kap is bedekt met zwarte geglazuurde Hollandse pannen. De wanden zijn rond het houtskelet uitgevoerd in witte horizontale houten rabatdelen op een gepleisterde plint.

De symmetrische voorgevel is een lijstgevel ter breedte van vijf vensterassen. De middenas bevat de hoofdingang, bestaande uit een via vier treden te bereiken paneeldeur met ijzeren deurroosters en met éénruits bovenlicht. Boven de voordeur bevindt zich op de verdieping een schuifvenster, dat net als de schuifvensters in de overige vier assen ongedeeld is. De middenas heeft boven de kroonlijst een tweelichts dakkapel onder fronton. De deuropening en de vensteropeningen worden op de begane grond afgesloten door een korte kroonlijst en op de verdieping door een fronton met uitgesneden rankwerk. Alle vensters zijn voorzien van persiennes.

Beide zijgevels hebben op de begane grond ongedeelde schuifvensters. De symmetrische achtergevel telt drie vensterassen met op de begane grond ongedeelde schuifvensters en op de verdieping stolpramen met bovenlicht. De zijvleugel heeft in beide bouwlagen paarsgewijs gekoppelde schuifvensters en een stolpraam met bovenlicht.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een voornaam houten woonhuis in neo-classicistische trant uit het derde kwart van de 19de eeuw. Het pand heeft situationele waarde vanwege de prominente stedenbouwkundige situering in de as van de Marktstraat.

Marktstraat 91 1521 DX Wormerveer Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis