Inleiding

Tussen Westzijde en Vaart gesitueerde UITBREIDING uit 1931 van de in 1916 gebouwde BISCUITFABRIEK. Deze fabriek is tevens in 1924, 1929, 1935, 1950 (hoogbouw) en 1977 uitgebreid. De uitbreiding uit 1931 is naar ontwerp van P. Molenaar uit 1930 opgetrokken en maakt deel uit van het fabriekscomplex "Verkade". De uitbreiding bestaat uit een tweelaags hoekgebouw met watertoren, gebouwd in zakelijke trant. De bescherming beperkt zich tot deze twee onderdelen van de biscuitfabriek.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken onderdeel van de biscuitfabriek, bestaande uit een tweelaags hoekgebouw met sheddak en een tegen de noordzijde daarvan gebouwde watertoren met sprinklerinstallatie. Hoekgebouw en watertoren hebben een betonskelet, met in gele baksteen opgetrokken muurwerk. Het hoekgebouw heeft aan zuid-, west- en oostzijde stalen meerruitsvensters op beide bouwlagen. De oostzijde heeft een dubbele transportdeur onder overstek. De hoog opgaande watertoren staat teruggerooid ten opzichte van de voorzijde (O) van het hoekgebouw. De op rechthoekig grondplan gebouwde watertoren heeft in de schacht smalle verticale lichtstroken: de oost- en westzijde elk drie, de noord- en zuidzijde elk één. Onder de stalen vensterreeks bovenin de toren is een omgaand balkon met aan oost- en westzijde in grote letters de naam Verkade.

Waardering

In 1931 gebouwd onderdeel van de biscuitfabriek, van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed ontworpen voorbeeld van fabrieksarchitectuur uit het Interbellum, in Nieuw-zakelijke trant. Het genoemde onderdeel heeft ensemble- en situationele waarde als historisch-functioneel en beeldbepalend onderdeel van het fabriekscomplex "Verkade", met name vanwege de markante watertoren.

518048
Fabriekscomplex Verkade

Inleiding

Fabriekscomplex "Verkade" bestaande uit drie complexonderdelen: de vanaf 1886 gefaseerd tot stand gekomen LEVENSMIDDELENFABRIEK gelegen tussen Westzijde en Zaan, de aan de westkant van de Westzijde gesitueerde BESCHUITFABRIEK uit 1927, en de ten noordwesten hiervan gelegen BISCUITFABRIEK waarvan de bescherming zich beperkt tot de beeldbepalende watertoren uit 1930 en het aangrenzende tweelaagse hoekgebouw uit datzelfde jaar.

Het oudste gebouw van het complex is de voormalige stoom brood- en beschuitfabriek "De Ruyter" uit 1886 naar ontwerp van de Haarlemse architect P. Kleiweg Dyserinck. De genoemde fabriek heeft een 17 meter breed front met representatief aanzien. Aan weerszijden van dit gebouw en ten westen van de Westzijde heeft zich in de loop der decennia het omvangrijke fabriekscomplex van Verkade ontwikkeld. In 1887 en 1890 vonden aanbouwen plaats aan het bakkerijgedeelte. In 1895 kwam ten zuiden van De Ruyter de eerste uitbreiding aan de straatzijde: een expeditiegebouw met kantoor en op de verdieping een poetslokaal voor beschuitbussen. Dit gebouw was het eerste van een reeks fabrieksuitbreidingen (1903, 1904 en 1912) naar ontwerp van de architecten H.G. Jansen en L. Molenaar.

In 1903 verrees noordelijk naast De Ruyter, het haaks op de Zaan gerichte gebouw met arcade en flauwhellend zadeldak. Aan de Westzijde had dit gebouw een drielaags uitbouw onder plat dak. De galerij lag oorspronkelijk direct aan het water in verband met aan- en afvoer via schepen. Dit gebouw had aan de Westzijde een expeditieruimte, en daarachter een grote bakkerij met ketel- en machinehuis ten behoeve waarvan aan de Zaan een hoge schoorsteen werd gebouwd.

De volgende grote uitbreiding (1904) omvatte de markante watertoren (met sprinkler-reservoir) aan de Zaan, met ernaast het grote fabrieksgebouw, dat - met zijn eveneens flauwhellende zadeldak - de pendant vormt van het gebouw uit 1903. Ook deze fabriek en toren grensden direct aan de Zaan, evenals de volgende uitbreiding van de bakkerij in 1912: het aan de zuidkant ernaast gelegen drielaags gebouw met pakhuisgevel onder plat dak.

Nadat Verkade in 1910 was begonnen met de fabricage van biscuits, volgde in 1912 de vergroting van het aan de Westzijde gelegen expeditiegebouw uit 1895: dit gebouw werd met twee verdiepingen verhoogd en aan de noordzijde vergroot met een vijflaags pand met hoektoren. In 1936 werd ten noorden van dit pand de door J.A. Snellebrand en A. Eibink in zakelijke trant ontworpen en in 1968 door J. Brouwer vergrote chocoladefabriek gebouwd.

In 1916 werd ten westen van de Westzijde, grenzend aan de Vaart een biscuitfabriek naar ontwerp van L. Molenaar gebouwd. Deze fabriek werd diverse malen uitgebreid, onder meer in 1930 met een bouwblok met watertoren naar ontwerp van P. Molenaar, die eerder (in 1927) de meer naar de Westzijde gelegen beschuitfabriek had ontworpen. In 1931 bouwde P. Molenaar tegen de noordzijde van de fabriek uit 1903 een nieuwe tweelaagse koekfabriek. Hierbij werd de noordelijke beuk van de fabriek uit 1903 met een verdieping verlaagd, en samen met de nieuwe koekfabriek gebracht onder een sheddak. De bouwgeschiedenis van dit in fasen tot stand gekomen fabriekscomplex is duidelijk afleesbaar gebleven.

Waardering

Het aan weerszijden van de Westzijde gelegen fabriekscomplex "Verkade", bestaande uit een levensmiddelenfabriek, een beschuitfabriek en een biscuitfabriek (gedeeltelijk), is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als één van de meest zorgvuldig ontworpen en zowel in hoofdvorm als in detaillering gaafst bewaard gebleven voorbeelden van een in fasen tot stand gekomen fabriekscomplex voor levensmiddelen in Nederland.

Levensmiddelenfabriek Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Zaandam Aan het Hollandse Pad Ja