Inleiding

BESCHUITFABRIEK uit 1927, deel uitmakend van het fabriekscomplex "Verkade" en gesitueerd op het bedrijfsterrein tussen Westzijde en Vaart. De beschuitfabriek is gebouwd naar ontwerp van P. Molenaar in een aan de Amsterdamse School verwante zakelijk-expressionistische bouwtrant. De langgerekte vorm van het bouwterrein en de fabriek - ingeklemd tussen Hollandse Pad en de Reigerstraat vloeit voort uit en herinnert aan de typisch Zaanse haaks op de rivier gerichte padenstructuur waarvan het Ossepad deel uitmaakte. De beschuitfabriek strekt zich uit in westelijke richting achter de bebouwing aan de Westzijde. De oostelijke kopgevel ligt aan het zogenaamde Ruyterplein, langs de noordgevel loopt de Jan Rotstraat, de zuidgevel grenst aan de achterzijde van de bebouwing aan de Reigerstraat en de westgevel grenst aan een open terrein. In 1936 werd op de bovenverdieping het hoofdkantoor ondergebracht.

Omschrijving

Beschuitfabriek op rechthoekig grondplan, grotendeels bestaande uit twee bouwlagen onder plat dak, aan de oostkant deels met sheddak. Het gebouw heeft aan de noordzijde een representatieve middenpartij ten behoeve van het trappenhuis. Deze middenpartij heeft drie bouwlagen. Een enkele bouwlaag onder sheddak kent het gebouw aan de achterzijde (zuidkant) aan weerszijden van een tweelaags middenpartij (kantoor onder flauwhellend zadeldak). Het gebouw is uitgevoerd met plastisch vormgegeven bakstenen gevels, betonnen detaillering, en reeksen brede rechthoekige stalen meerruits vensters. Het metselwerk is uitgevoerd in drie kleuren baksteen: hoofdzakelijk gele baksteen in staand verband, met rode baksteen in kruisverband de licht teruggemetselde plint en paars in de borstwering. Het platvolle voegwerk is aangepast aan deze kleuren. Het metselwerk van de vlakke gevels is deels versierd met in- en uitspringende banden. Doorgaande betonnen lijsten direct boven de vensters markeren de vloeren, de bovenste lijst heeft betonnen vergaarbakken. Onderlangs de vensters is een doorgaande waterlijst van hardgebakken tegels. De gevel is afgesloten met een getande betonnen deklijst, die op meerdere plaatsen (hoekaccenten) wordt doorbroken door uitgemetselde, hoog opgaande schoorstenen met betonnen dekstukken.

Aan de oostgevel bevindt zich een betonnen laadplatform onder dito luifel met draadglas. Links hiervan een kleine halfronde uitbouw (toiletruimten) met afgeronde betonnen daklijst. Aan de rechterkant van de gevel een voorsprong met afgeronde hoeken, met in de linker binnenhoek de aanzet van een smalle rechthoekige, hoge schoorsteen. Genoemd platform is voorzien van een halfronde ijzeren stootrand, die zich voortzet tot om de afgeronde rechterhoek.

De lange noordgevel heeft in beide bouwlagen een lange reeks vensters als voornoemd. In het midden bevindt zich de eerder genoemde ingangspartij, plastisch vormgegeven door uitgemetselde hoekverzwaringen, en een ruim overstekend betonnen dak en een dito luifel boven een dubbel portiek. Aan de linkerkant gaat de hoekverzwaring over in een schoorsteen met vlaggestok. De luifel rust aan weerszijden op een kraagsteen en in het midden op een muurdam met gebogen dagkanten, en met aan de voorzijde een zware kraagsteen met ingebeiteld jaartal 1927, en daaronder een bronzen halfzuil met lantaarn, en met de voorstelling van een ruiter en - aan de voet - van twee ineengeslagen handen tussen de jaartallen 1886 en 1936. Aan weerszijden leidt een hardstenen stoep van vier treden naar een dubbele, stalen deur. Deze dubbele deur heeft gebogen zijvlakken en in het midden een smalle lichtspleet. Boven de luifel zijn drie stalen zesruits bovenlichten. Boven de vensterreeks van de verdieping staat de naam VERKADE. Direct onder het dakoverstek een reeks van vier liggende stalen zesruits vensters. De uitstekende bovenverdieping heeft rechts een kleine halfronde uitbouw.

De rechter hoek van de noordgevel wordt geaccentueerd door een hoge schoorsteen. Tegen de westgevel bevindt zich hier een kleine éénlaags uitbouw. Het interieur van het trappenhuis is geheel uit de bouwtijd en bevat een gescheiden opgang.

Waardering

Beschuitfabriek van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed ontworpen en gaaf bewaard voorbeeld van fabrieksarchitectuur uit het Interbellum, in zakelijk-expressionistische trant. De beschuitfabriek heeft ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het fabriekscomplex "Verkade".

518047
Fabriekscomplex Verkade

Inleiding

Fabriekscomplex "Verkade" bestaande uit drie complexonderdelen: de vanaf 1886 gefaseerd tot stand gekomen LEVENSMIDDELENFABRIEK gelegen tussen Westzijde en Zaan, de aan de westkant van de Westzijde gesitueerde BESCHUITFABRIEK uit 1927, en de ten noordwesten hiervan gelegen BISCUITFABRIEK waarvan de bescherming zich beperkt tot de beeldbepalende watertoren uit 1930 en het aangrenzende tweelaagse hoekgebouw uit datzelfde jaar.

Het oudste gebouw van het complex is de voormalige stoom brood- en beschuitfabriek "De Ruyter" uit 1886 naar ontwerp van de Haarlemse architect P. Kleiweg Dyserinck. De genoemde fabriek heeft een 17 meter breed front met representatief aanzien. Aan weerszijden van dit gebouw en ten westen van de Westzijde heeft zich in de loop der decennia het omvangrijke fabriekscomplex van Verkade ontwikkeld. In 1887 en 1890 vonden aanbouwen plaats aan het bakkerijgedeelte. In 1895 kwam ten zuiden van De Ruyter de eerste uitbreiding aan de straatzijde: een expeditiegebouw met kantoor en op de verdieping een poetslokaal voor beschuitbussen. Dit gebouw was het eerste van een reeks fabrieksuitbreidingen (1903, 1904 en 1912) naar ontwerp van de architecten H.G. Jansen en L. Molenaar.

In 1903 verrees noordelijk naast De Ruyter, het haaks op de Zaan gerichte gebouw met arcade en flauwhellend zadeldak. Aan de Westzijde had dit gebouw een drielaags uitbouw onder plat dak. De galerij lag oorspronkelijk direct aan het water in verband met aan- en afvoer via schepen. Dit gebouw had aan de Westzijde een expeditieruimte, en daarachter een grote bakkerij met ketel- en machinehuis ten behoeve waarvan aan de Zaan een hoge schoorsteen werd gebouwd.

De volgende grote uitbreiding (1904) omvatte de markante watertoren (met sprinkler-reservoir) aan de Zaan, met ernaast het grote fabrieksgebouw, dat - met zijn eveneens flauwhellende zadeldak - de pendant vormt van het gebouw uit 1903. Ook deze fabriek en toren grensden direct aan de Zaan, evenals de volgende uitbreiding van de bakkerij in 1912: het aan de zuidkant ernaast gelegen drielaags gebouw met pakhuisgevel onder plat dak.

Nadat Verkade in 1910 was begonnen met de fabricage van biscuits, volgde in 1912 de vergroting van het aan de Westzijde gelegen expeditiegebouw uit 1895: dit gebouw werd met twee verdiepingen verhoogd en aan de noordzijde vergroot met een vijflaags pand met hoektoren. In 1936 werd ten noorden van dit pand de door J.A. Snellebrand en A. Eibink in zakelijke trant ontworpen en in 1968 door J. Brouwer vergrote chocoladefabriek gebouwd.

In 1916 werd ten westen van de Westzijde, grenzend aan de Vaart een biscuitfabriek naar ontwerp van L. Molenaar gebouwd. Deze fabriek werd diverse malen uitgebreid, onder meer in 1930 met een bouwblok met watertoren naar ontwerp van P. Molenaar, die eerder (in 1927) de meer naar de Westzijde gelegen beschuitfabriek had ontworpen. In 1931 bouwde P. Molenaar tegen de noordzijde van de fabriek uit 1903 een nieuwe tweelaagse koekfabriek. Hierbij werd de noordelijke beuk van de fabriek uit 1903 met een verdieping verlaagd, en samen met de nieuwe koekfabriek gebracht onder een sheddak. De bouwgeschiedenis van dit in fasen tot stand gekomen fabriekscomplex is duidelijk afleesbaar gebleven.

Waardering

Het aan weerszijden van de Westzijde gelegen fabriekscomplex "Verkade", bestaande uit een levensmiddelenfabriek, een beschuitfabriek en een biscuitfabriek (gedeeltelijk), is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als één van de meest zorgvuldig ontworpen en zowel in hoofdvorm als in detaillering gaafst bewaard gebleven voorbeelden van een in fasen tot stand gekomen fabriekscomplex voor levensmiddelen in Nederland.

Levensmiddelenfabriek Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Zaandam Aan het Hollandse Pad Ja