Dorpsstraat 49, Koudekerk aan den Rijn

Inleiding

ZOMERHUIS als onderdeel van het boerderijcomplex, bestaande uit een 19de eeuws stalgedeelte en een rond 1950 gerestaureerd woonhuisdeel dat voor de bescherming van ondergeschikt belang is.

Omschrijving

Zomerhuis en stal zijn opgetrokken in deels gepleisterde rode baksteen onder een aan de achterzijde afgewolfd zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Het woonhuis bestaat uit handvormsteen en heeft eveneens een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. De gootlijst van het woonhuis wordt gedragen door klossen. Voorgevel (zuid) met drie beluikte negenruits vensters onder hanekammen. In de top een vierruits venster onder een hanekam. Linker zijgevel (west) met een entree onder een tweeruits bovenlicht, een beluikt vierruits en zesruits venster ter plaatse van het woonhuis. Boven deze gevel een eenvoudige dakkapel. De gevel van de stal is aan deze zijde gepleisterd en voorzien van een eenvoudige deur onder een bovenlicht en drie tweelicht stalvensters met luiken. De achtergevel (eveneens gepleisterd) heeft drie symmetrisch geplaatste staldeuren onder bovenlichten en een hooiluik in de top. De rechter zijgevel (oost) is voorzien van twee segmentboogvormige stalvensters en twee staldeuren onder een tweelicht bovenlicht ter plaatse van de stal. Boven dit geveldeel is een dakkapel met een hooiluik geplaatst. In de gevel van het woonhuis zijn aan deze gevelzijde een beluikt venster, twee kleine vensters en een deur onder een bovenlicht geplaatst. Boven dit geveldeel een eenvoudige dakkapel.

Waardering

Het zomerhuis met een 19de eeuws stalgedeelte en een rond 1950 gerestaureerd woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de bewoningsgeschiedenis.

Het zomerhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ouder stalgedeelte met een rond 1950 gerestaureerd woonhuis in een voor de na-oorlogse jaren karakteristieke Traditionalistische bouwstijl.

Het zomerhuis is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het zomerhuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van het boerderijcomplex.

Het zomerhuis heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de hoofdweg in de kern van Koudekerk

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517886
Complexnaam
Boerderijcomplex
Provincie
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een BOERDERIJ met ZOMERHUIS en HOOIBERG gelegen in de dorpskern van Koudekerk. De boerderij van het Langhuistype is na een bominslag in 1940 reeds een jaar later geheel herbouwd door aannemer H. Korswagen & zn. o.l.v. architect A. van der Laan en Reijneveld in Traditionalistische trant. Het licht getroffen 19e eeuwse zomerhuis werd tijdens de oorlog gebruikt als schuur. Rond 1950 werd het woonhuisgedeelte in Traditionalistische stijl gerestaureerd, het staldeel van het zomerhuis bleef in de bestaande toestand gehandhaafd. De hooiberg, eveneens uit 1941 ligt achter (noordzijde) het stalgedeelte van het zomerhuis. Vanuit de boerderij werden tot enkele jaren geleden zuivelproducten verkocht waarvoor een kleine winkel was ingericht.

Omschrijving

Het complex ligt in de kern van Koudekerk aan de hoofdweg van het dorp naast de kerk. Het complex ligt iets van de weg af met een gazon aan de voorzijde. Boerderij en zomerhuis liggen beide met de kopse voorgevel naar de weg gekeerd (zuid). Het zomerhuis bevindt zich westelijk van de boerderij, de hooiberg ligt daarachter (noord). Links voor het zomerhuis (west) loopt een sloot, die eindigt in een gemetselde boenstoep.

Waardering

Het complex bestaande uit een boerderij, zomerhuis waarbij een boenstoep en hooiberg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerenerf met een voor de streek karakteristiek boerderijtype.

Het complex bestaande uit een boerderij, zomerhuis waarbij een boenstoep en hooiberg is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerenerf waarvan de boerderij is vormgegeven in een Traditionalistische bouwstijl. De erfonderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het complex is van belang als ensemble van functioneel en ruimtelijk aan elkaar gerelateerde objecten. Tevens heeft het complex stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de hoofdweg in de kern van Koudekerk.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Veestal Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Zomerhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dorpsstraat 49 2396 HC Koudekerk aan den Rijn Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1786 Koudekerk aan den Rijn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1900 19e eeuws stalgedeelte vervaardiging
1950 1950 restauratie woonhuisgedeelte na bominslag verbouwing
Naar boven