St. Willibrordus, Deurne

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van het Kerkplein staat de R.K.KERK, gewijd aan de H. Willibrordus, daterende uit 1914 en gebouwd naar een ontwerp van C. Franssen. Het betreft een georiënteerde neogotische kruisbasiliek, die in 1933 onder architectuur van J. Franssen werd uitgebreid. Bij deze gelegenheid werden de zijbeuken van het middenschip ter hoogte van de tweede en derde travee verbreed en verhoogd.

Omschrijving

Het kerkgebouw heeft een westelijke toren, een schip van drie traveëen, een eenbeukig rechtgesloten transept en een koortravee met een vijfzijdige sluiting. De gevels zijn gemetseld in baksteen en worden geleed door banden in gele strengperssteen. Muizetand- en keperbooglijsten sluiten de gevels af. Het gebouw wordt gedekt door zadeldaken, voorzien van lei in Maasdekking. Op het dak staan neo-gotische dakkapellen, terwijl het silhouet verlevendigd wordt door een kleine dakruiter op de kruising. De vensters in schip en transept zijn voorzien van een eenvoudig maaswerk, bestaande uit een dubbele lancet, bekroond door een oculus. In de lichtbeuk wordt het motief gekoppeld herhaald. De apsis heeft eenvoudige lancetvensters.

De toren telt twee hoge geledingen. Het ingangsportaal met opgeklampte vleugeldeur, voorzien van smeedijzeren beslag, is gevat onder een stompe spitsboog, die het portaal afsluit. Erboven verrijst op een vierdelig blind spitsboogfries een hoog spitsboogvenster met geometrisch maaswerk, waarboven de tweede geleding zich verheft, met spitsboognissen, galmgaten en uurwerken. Deze wordt bekroond door een hoge achtkantige spits met flankeerspitsjes. Tegen de zuidelijke gevel staat een traptoren. De zijbeuken zijn aan de westelijke zijde voorzien van kapellen onder een afzonderlijk, aan de toren grenzend schilddak. Ook in de oksel tussen koortravee en transept staan aan de noordelijke en zuidelijke zijde kapellen. In 1933 heeft een uitbreiding plaatsgevonden door de bouw van okselkapellen tussen schip en transept.

Het interieur wordt gekenmerkt door een opstand met granieten pijlers met deels achthoekige basementen en lijstkapitelen, een pseudotriforium en gemetselde kruisribgewelven. Het oorspronkelijke meubilair, alsmede de altaren is geamoveerd.

Waardering

De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kerkgebouw. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de verzorgde detaillering en is tevens van belang als een laat voorbeeld van het oeuvre van de architect Franssen. Het is gaaf bewaard gebleven en is een typerend voorbeeld van de vorming van kerkdorpen in het Brabantse Peelgebied.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517764
Complexnaam
Willibrordus
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het parochiale centrum is gelegen aan de oostelijke zijde van het centrale plein van het met Deurne vergroeide gehucht Zeilberg en bestaat uit een R.K. KERKGEBOUW (1), gewijd aan de H. Willibrordus, een PASTORIE (2) en een klein voormalig KLOOSTER (3) aan de Blasiusweg. Pastorie en kerk dateren uit 1914 en zijn van de hand van C. Franssen, terwijl het klooster uit ca. 1915 dateert en het H.Hartbeeld uit omstreeks 1925.

Dit ensemble met religieuze functie is een zeer gaaf voorbeeld van een parochiaal centrum, zoals dat zovele Brabantse dorpen getypeerd heeft.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het katholieke kerkelijk centrum. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de verzorgde detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Franssen. Het is gaaf bewaard gebleven en is een typerend voorbeeld van de vorming van kerkdorpen in het Brabantse Peelgebied.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkplein 5 5754 AZ Deurne Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruisbasiliek
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 8217 Deurne
Naar boven