Voordaan, Groenekan

Omschrijving

De historische PARKAANLEG van de buitenplaats "Voordaan" is rond 1850 gerealiseerd in landschappelijke stijl naar ontwerp van Jan Copijn. Het park om het huis wordt omgeven door een aanleg met een slingervijver, die deels door de later aangelegde villawijk heenloopt. De vijver strekt zich uit van het zuidoosten via een westelijke kromming naar het noordoosten. Het gedeelte ten zuiden van de vijver, rond het huis, heeft een open karakter door de aanleg van een groot grasveld. Op dit veld staan oostelijk van het huis een solitair, een rij bomen langs de wetering en een coulisse ter hoogte van de gebogen oprijlaan, die naar het huis voert en eindigt in een keerpunt ten westen van het huis. De brug over de wetering is opgetrokken in decoratief metselverband met Amsterdamse Schoolstijl-kenmerken. Westelijk van het huis zijn bossages geplant, bestaande uit heesters. Het gebied gelegen rond de slingervijver, achter het huis, is vanuit het huis bereikbaar via een voetgangersbrug en vormt het hart van de villawijk. De beplanting bestaat hoofdzakelijk uit eiken en beuken en lagere bossages. Met uitzondering van het hoofdgebouw en parkaanleg, zijn de overige onderdelen van ondergeschikt belang.

Waardering

De parkaanleg is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een landschappelijke aanleg alsmede van ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen.

517559
Voordaan

Inleiding complex

De historische BUITENPLAATS "Voordaan" is gesticht in de 17de eeuw door bisschop Frederik Schenck van Tautenberg, die aan de Bisschopswetering (de huidige Groenekanseweg) een klein jachthuis genaamd "Voordaan" of "Voortaen" liet bouwen. Fundamenten van dit huis bevinden zich nog bij het huidige huis Voordaan. Omstreeks 1850 kwam het geheel in het bezit van de familie Grothe, die in 1905 het huidige huis liet bouwen, dat is opgetrokken in Neo-renaissancestijl. De parkaanleg is ouder en dateert van ca. 1850, naar ontwerp van Jan Copijn. Omstreeks 1919 werd de buitenplaats deels tot villapark verkaveld door verkoop aan diverse bouwmaatschappijen. Daarbij kwam het koetshuis aan de huidge Veldlaan, dat van omstreeks 1860 dateert, buiten het complex te liggen. Tot eind 1999 heeft het landhuis huisvesting geboden aan verstandelijk gehandicapten. Het voornemen is appartementen in te bouwen en er ten dele kantoorfunktie aan te geven.

Omschrijving complex

De buitenplaats "Voordaan" omvat de volgende complexonderdelen:

1. parkaanleg

2. landhuis

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een buitenplaats met herkenbare, ten behoeve van een villapark deels verkavelde aanleg, waarin een landhuis in eclectische stijl. Tevens van situationele waarde vanwege de ligging aan de Groenekanseweg. Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een buitenplaats waarvan de ontwikkelingsgeschiedenis nog goed afleesbaar is.

Groenekanseweg 85 3737 AC Groenekan BY Ja
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin