Kerkepad 2, Garrelsweer

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge PASTORIE in een aan het zakelijk expressionisme verwante bouwtrant, opgetrokken in kettingverband in een rode baksteen met diepe voeg, op een trasraam van gesinterde baksteen, die reikt tot de onderdorpels van de vensters. Het schilddak dat gedekt is met een zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pan, heeft een ruim houten overstek met rechthoekige goot en drie hoge, gemetselde schoorstenen. Samengestelde vensters met horizontale roedenverdeling geleden de gevels op de verdieping, enkelvoudige en samengestelde vensters de gevels op de begane grond. De hoofdentree bevindt zich aan de noordzijde in een portiek en bestaat uit een gelakte houten deur met glas-in-lood deurlicht; in de portiekwand een gevelsteen met de tekst: Ds. H. Boiten, D. Wiers, H. Keur, kerkv., 24-8-1931. Aan weerszijden van de entree bevindt zich een keldervenster onder een rollaag, en boven het rechter keldervenster een smal glas-in-loodvenster. Dit alles ligt verscholen binnen een loggia, die doorgetrokken is op de verdieping; de loggia is aan de noordzijde dichtgezet met een driedelig venster onder een brede gepleisterde latei, die doorloopt over de oostzijde en wordt onderbroken door twee gesinterde gevelbanden; in de oostzijde een deur (niet origineel). De loggia op de verdieping heeft een gemetselde borstwering met uitspringende gevelbanden en een hoekpilaar, en is bereikbaar via een deur met glas-in-lood deurlicht tussen twee glas-in-lood zijlichten. De oostgevel heeft een één bouwlaag hoge gemetselde uitbouw met balkon erop, waarin een glas-in-loodvenster en twee samengestelde vensters; het balkon, dat van de uitbouw wordt gescheiden door een rechthoekige overstekende goot, heeft een gemetselde borstwering met uitspringende gevelbanden en is bereikbaar via een deur met glas-in-lood deurlicht. De overstekende goot loopt via de iets uitgebouwde eerste bouwlaag van de oostgevel door over de zuid- en de westgevel, daarbij de scheiding tussen verdieping en begane grond markerend. De westgevel heeft een kleine aanbouw met twee vensters onder een gebroken schilddak, en een platte aanbouw, deels met houten beschot, waarin een deur met kijkgat en bovenlicht, en twee smalle vensterpartijen; een deur met zijlicht op de verdieping van de westgevel geeft toegang tot het platte dak. Naast de platte aanbouw is een houten garage (niet origineel) geplaatst die buiten de bescherming valt.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang; in de hal de deuren met glas-in-lood lichten, de houten trap met aan één zijde schotwerk met geometrische motieven en aan de andere zijde een aan de muur bevestigde leuning. In de gang de tegelvloer in zwart, rood en crème.

Waardering

Pastorie van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een pastorie uit 1931 in een aan het zakelijk expressionisme verwante bouwtrant

- vanwege de verzorgde, strakke vormgeving

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de kerk en begraafplaats

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de beeldbepalende ligging midden in het dorp aan het Damsterdiep

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517359
Complexnaam
-
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Garrelsweer, Stadsweg 31; Kerkepad 2

Complexomschrijving

C9918PK: 9918PK31, 9918PT2

Inleiding

Complex bestaande uit de Nederlands hervormde KERK met aangebouwde CONSISTORIE, gelegen op de reeds als rijksmonument beschermde begraafplaats (monumentnummer 26268) en een jongere PASTORIE. De kerk met consistorie is in 1912 gebouwd onder architectuur van H. Rozema uit Loppersum en G. Hoekzema Kzn. uit Groningen en de pastorie in 1931, waarschijnlijk naar een ontwerp van architect T.K. van Eerden uit Loppersum. In de toren van de kerk hangt een klok uit 1695 van C. Fremy. De kerk is opgetrokken in een aan het rationalisme verwante bouwtrant, de pastorie in een aan het Zakelijk expressionisme verwante bouwtrant. In de jaren zestig werd de consistorie aan de westzijde uitgebreid met een kleine uitbouw, die buiten de bescherming valt. Aan de pastorie is een houten garage toegevoegd die eveneens vanwege zijn te jonge leeftijd buiten de bescherming valt.

Beide panden liggen naast elkaar op een ruime kavel grond die aan de zuidzijde een gracht heeft die grenst aan de Stadsweg en aan de noordzijde aan het Damsterdiep grenst. De kerk is aan de zuidzijde bereikbaar via een betonnen BRUG met uit gepleisterde pijlers bestaande leuningen, dat in het midden wordt afgesloten door een dubbel, beweegbaar ijzeren HEK bestaande uit regels en stijlen, met aan weerszijden een ijzeren vleugelstuk. De pastorie is aan de oostzijde bereikbaar via een tegelpad, dat deels wordt gemarkeerd door een gemetseld muurtje.

Waardering

Complex, bestaande uit een kerk met aangebouwde consistorie, een brug met hek, en een pastorie, van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een jong, twintigste-eeuws Nederlands hervormd kerkelijk complex waarvan de samenstellende delen uit verschillende periodes stammen

- vanwege de verzorgde vormgeving

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie tussen de verschillende onderdelen

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de beeldbepalende ligging midden in het dorp aan het Damsterdiep

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkepad 2 9918 PT Garrelsweer Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 1681 Loppersum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1931 1931 vervaardiging
Naar boven