Hoge Ham 57, Dongen

Inleiding.

Half vrijstaand HERENHUIS, gebouwd rond 1875 in opdracht van leerfabrikant Aarts in een Eclectische stijl. Achter het huis een uitbreiding uit circa 1990, twee lagen hoog onder een plat dak. Dit gedeelte wordt niet beschermd.

Omschrijving.

Tweelaags bakstenen woonhuis onder een afgeplat schilddak. Het dak is gedekt met kruispannen. De voorgevel telt vier traveeën, heeft een middenrisaliet en wordt beëindigd door hoeklisenen. De gevel is voorzien van een natuurstenen plint en gepleisterde speklagen en cordonlijsten.

De gevel wordt bekroond door een kroonlijst met grote consoles ter ondersteuning van de gootlijst. Op de consoles bevinden zich reliëfs van mannen- vrouwen- en leeuwenkopjes. Voor de deur liggen enkele hardstenen traptreden. De deur zelf heeft een groot gietijzeren rooster, een bovenlicht met glas-in-lood en een geprofileerde lijst. De schuiframen op de begane grond zijn voorzien van geprofileerde lijsten aan de bovenkant. De bovenlichten hebben glas-in-lood. Op de verdieping worden alle schuiframen bekroond door een gebroken fronton. Ook hier zijn de bovenlichten van de ramen gevuld met glas-in-lood. In het midden van het dakvlak bevindt zich een dakkapel met wangen en een fronton.

De linkerzijgevel is nagenoeg blind en heeft een gepleisterde plint. Achteraan bevindt zich een smalle deur. Naast het pand een smal pad, van de straat gescheiden door een smeedijzeren poortje. In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. De hoge, centraal gelegen gang, is voorzien van stucplafonds met profielen. Aan de rechterkant bevindt zich het trappenhuis met een trap tot op de zolder. Tegenover de trap is in de gang een rondboognis in de wand aangebracht. In het trappenhuis is tegen de wand een medaillon met gestuct engeltje aangebracht. Achter de keuken, links van de gang, ligt de bijkeuken met cementtegels met sterpatronen. Op de verdieping een kamer-en-suite met schuifdeuren en marmeren schouw.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de Langstraat en is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het fabraikantenwoonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens detaillering en materiaalgebruik, die hier ingezet worden voor de uitdrukking van het zelfbewustzijn van de leerfabrikanten. Het is van belang vanwege de gaafheid van interieur en exterieur.

Hoge Ham 57 5104 JB Dongen Ja
1990 1990 Valt niet onder bescherming verbouwing