Hoge Ham 82, Dongen

Inleiding.

Dubbel woonhuis met winkel, gebouwd in opdracht van kolen- en houthandelaar Fa. Kanters. Het huis stamt uit circa 1890 en is gebouwd in een Eclectische stijl.

Het geheel ligt op de hoek van de Hoge Ham met de Gasthuisstraat waarbij de lange gevel van het huis aan de Gasthuisstraat grenst.

Omschrijving.

Het dubbele huis met winkel is een éénlaags langgerekt pand op een rechthoekige plattegrond onder een mansardedak. De onderste helft van het dakvlak is gedekt met leien, de rest met zwarte kruispannen. De voorgevel is voorzien van een in- en uitgezwenkte topgevel. Het pand is geblokt gepleisterd met een gladde plint tegen de zijgevel. In de afgeschuinde hoek is tussen gietijzeren kolommen een deur aangebracht met aan weerszijden etalageramen op een natuurstenen plint. De penanten aan de uiteinden van de ramen zijn uitgevoerd in geglazuurde baksteen. De etalageramen hebben driedelige bovenlichten. Voor de deur is een hardstenen trapje gemaakt. Rechts van de etalage heeft de kopse gevel een deur, eveneens met een hardstenen trapje, en een rechthoekig schuifraam met bovenlicht. Deur en raam zijn in geprofileerde gestucte omlijstingen met kuif gevat en hebben dekoratieve rolluikkasten. De topgevel bevat twee T-schuiframen in eenvoudige omlijstingen en wordt bekroond door een gepleisterde lijst met siervazen en een waaiervorm op top.

De rechthoekige ramen in de lange linkerzijgevel zijn gelijk aan het raam in de kopse gevel. De bovenlichten zijn gevuld met geometrisch glas-in-lood. De smalle deur heeft eenzelfde omlijsting als die van de ramen.

In het dakvlak zijn drie zinken oeils de boeuf geplaatst, ertussen twee houten dakkapellen met wangen en tympaan, aan de zijkant afgewerkt met zinkschubben.

De achtergevel is uitgevoerd in grijs geverfde baksteen. De topgevel heeft een geprofileerde lijst die de dakvorm van het mansardedak volgt.

Waardering.

Het woonhuis met winkel is van algemeen belang. Het geheel is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van het winkelbedrijf en de typologische ontwikkeling van het winkel-woonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens vormgeving en materiaalgebruik, waarbij de vormentaal van het stedelijk Eclecticisme het geheel een representatief karakter geeft.

Winkelwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Hoge Ham 82 5104 JH Dongen Ja