Hoge Ham 65, Dongen

Inleiding.

Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd omstreeks 1875 in een Eclectische stijl. Thans in gebruik als bankgebouw. Hiertoe werd het pand aan de achterzijde fors uitgebreid en inwendig tot een geheel gemaakt. De uitbreiding wordt niet beschermd.

Omschrijving.

Tweelaags bakstenen HERENHUIS onder een afgeplat schilddak op een rechthoekige plattegrond. Het dak is gedekt met gotische pannen.

De voorgevel is symmetrisch opgezet en heeft een gegroefd gepleisterde middenrisaliet en hoekpilasters, eveneens gegroefd. De voorgevel is voorzien van een hoge natuurstenen plint. Aan de bovenzijde is rondom een gepleisterde kroonlijst aangebracht. Op grote decoratieve consoles is een overstekende gootlijst geplaatst. De middenrisaliet is iets hoger opgetrokken en wordt bekroond door een gebogen fronton.

Op de begane grond is in de middenrisaliet de deur aangebracht, erboven een balkon met smeedijzeren hekwerk. Aan weerszijden van de risaliet zijn rechthoekige ramen in een gestucte omlijsting met kuif gevat.

De oorspronkelijke aanbouw tegen de linkerzijgevel is verdwenen. Zowel aan de voor- als aan de achterkant heeft deze gevel een half venster. Op de verdieping bevinden zich enkele rechthoekige ramen. Ook in de achtergevel, boven de aanbouw bevinden zich nog rechthoekige ramen. De rechterzijgevel heeft de éénlaagse aanbouw onder schilddak behouden. In dit oorspronkelijke koetshuis is verbouwd tot geldautomaat.

Voor het huis een natuurstenen stoepje met stoeppalen waartussen smeedijzeren kettingen zijn gehangen.

In het interieur verkeert de hal op de begane grond nog in oorspronkelijke staat. Deze hal heeft een hoog stucplafond met dekoratieve lijsten en rozet.

Waardering.

Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische bloei van de Langstraat. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek, waarbij vormen en details ontleend aan het stedelijk eclecticisme worden ingezet voor de uitdrukking van het zelfbewustzijn van de dorpse elite in de negentiende eeuw.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517207
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoge Ham 65 5104 JB Dongen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 2474 Dongen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1875 vervaardiging
Naar boven