Kardinaal van Rossumstraat 22, Dongen

Inleiding.

Voormalig INTERNAAT voor R.K. Jongeheren, plaatselijk bekend als INSTITUUT BORSTEN. De particuliere kostschool met woning werd gebouwd in 1895 in een Eclectische stijl.

Als gevolg van het teruglopend aantal leerlingen is het internaatsgedeelte aan het begin van deze eeuw verbouwd tot woningen. Daartoe zijn ramen en deuren toegevoegd.

Omschrijving.

Langgerekt pand op een rechthoekige plattegrond, grotendeels onder een schilddak. De bouwmassa op de linkerhoek steekt opzij en achter iets verder uit dan de rest van de bouwmassa. Dit was oorspronkelijk het woonhuis en is iets lager uitgevoerd onder een plat dak. De rest van het gebouw was als internaat in gebruik.

De voorgevel is gepleisterd geblokt en wordt verticaal geleed door lisenen en smalle risalieten. Horizontaal zijn cordonlijsten en een kroonlijst aangebracht. Op de begane grond zijn ramen en deuren toegevoegd in een vormgeving als de oorspronkelijke ramen en deuren. Het zijn vooral schuiframen met bovenlichten, op de verdieping bevinden zich T-ramen. Enkele paneeldeuren hebben smeedijzeren roosters. Elke woning heeft nu op de begane grond twee ramen en een deur.

Op een gepleisterd veld tussen de begane grond en de verdieping was het opschrift "INSTITUUT BORSTEN" geschilderd. Restanten daarvan zijn nog vaag zichtbaar. Op de verdieping is de oorspronkelijke raamindeling bewaard gebleven.

Aan de achterzijde zijn over de gehele breedte van het gebouw op de begane grond diverse aanbouwen gezet. Op de verdieping zijn de oorspronkelijke ramen grotendeels bewaard gebleven, omgeven door strekken met afgeronde hoeken. Aan de bovenzijde is de gevel afgewerkt met een muizentandlijst.

Nummer 22, de rechterhoek heeft een hoekrisaliet. De bovenlichten van de ramen zijn gevuld met glas-in-lood. Bij enkele ramen loopt de ontlastingsboog door tot op de gepleisterde diamantkopjes. Aansluitend aan de sluitsteen zijn gestyleerde guirlandes aangebracht. Naast de deur van 22 bevinden zich de toegevoegde deur van nummer 24 en een nieuw raam. Bij nummer 26 is een raam vervangen door een deur, in de middelste travee van dit pand is een raam bijgemaakt. De begane grond heeft T-ramen met bovenlichten gevuld met glas-in-lood. In de bovenlichten van nummer 28 is kathedraalglas aangebracht. Nummer 28-rood heeft een breed driedelig raam (jaren twintig stijl), in de bovenlichten geometrisch glas-in-lood. Op de begane grond een risaliet, doorlopend over nummer 30, de hoekwoning waar de risaliet ook de verdieping beslaat. Links van de risaliet is een breed samengesteld raam aangebracht. De terugliggende hoek is tweelaags onder een plat dak met een lijst aan de voorkant. De zijgevel is uitgevoerd in IJsselsteen. In het interieur is van de oorspronkelijke toestand niet veel over. Tussenmuren hebben het geheel onderverdeeld in aparte woningen, elk met een gang van voor naar achter waarnaast de woonkamer is gesitueerd. Deze indeling staat haaks op de oorspronkelijke toestand waarbij parallel aan de straat een gang liep en aangrenzend klaslokalen waren ingericht. Op de verdieping waren de slaapvertrekken voor de leerlingen.

Waardering.

Het voormalig instituut is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een de sociaal-economische ontwikkeling en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de particuliere kostschool, in contrast met de vaak zeer uitgestrekte complexen van de kostscholen van religieuze congregaties. het gebouw is uitwendig gaaf bewaard gebleven en is als voorbeeld van een particuliere kostschool in Noord-Brabant uiterst zeldzaam.

517221

Opleidingscentrum Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Kardinaal van Rossumstraat 22 5104 HM Dongen Ja
Kardinaal van Rossumstraat 24 5104 HM Dongen