Kardinaal van Rossumstraat 43, Dongen

WOONHUIS, gebouwd ca. 1920.

Omschrijving.

Eénlaags bakstenen pand op een rechthoekige plattegrond onder mansardedak gedekt met tuiles-du-Nord. In het metselwerk zijn steekankers aangebracht. In de voorgevel bevindt zich links, op de hoek,de deur, ernaast twee ramen. Boven deur en ramen zijn keperbogen aangebracht. In de top van de voorgevel zijn in het siermetselwerk twee ramen aangebracht. De linkerzijgevel heeft schuiframen onder keperbogen. In de achtergevel zijn onder de oorspronkelijke segmentbogen nieuwe ramen aangebracht. In de rechterzijgevel zijn grote wijzigingen aangebracht. Op de begane grond bevinden zich nieuwe terrasdeuren en de gevel is opgemetseld met een nieuwe dakkapel.

De woning is gemoderniseerd. In het interieur is de ruimte op diverse plaatsen doorgebroken, in de zijgevel is een nieuw raam gemaakt. Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leerlooierij en de typologische ontwikkeling van looierij en looierswoning. Het is van belang als gaaf en zeldzaam voorbeeld van de ontwikkeling van de kleine huislooierij naar de grotere fabriekscomplexen.

517194
Looierij/woonhuis

Inleiding.

Complex bestaande uit een WOONHUIS (onderdeel II) en kleine LOOIERIJ (onderdeel I). Het woonhuis is omstreeks 1920 gebouwd, de looierij kan uit de late negentiende eeuw dateren.

Omschrijving.

Het woonhuis staat haaks op de straat, met de zijgevel aan het Oranjeplein. De looierij staat daarachter, in het verlengde van het huis en heeft een ingang in de zijgevel aan het Oranjeplein. De looierij heeft tegen de achtergevel een latere aanbouw, deze wordt niet beschermd.

Waardering.

Het geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leerlooierij en de typologische ontwikkeling van looierij en looierswoning. Het is van belang als gaaf en zeldzaam voorbeeld van de ontwikkeling van de kleine huislooierij naar de grotere fabriekscomplexen.

Kardinaal van Rossumstraat 43 5104 HK Dongen Hoek Oranjeplein 74 Ja