Kardinaal van Rossumstraat 43, Dongen

LOOIERIJ daterend uit de late negentiende eeuw.

Omschrijving.

Drielaagse LOOIERIJ op een rechthoekige plattegrond met een tweelaags nathuis en daarboven een drooghuis onder zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. Het dak is voorzien van windveren. In de langsgevels getoogde vierruitsraampjes, bovenaan een smalle strook uitgevoerd in hout met luiken. Aan de straatkant (Oranjeplein) op de begane grond een opgeklampte deur en twee negenruitsramen. Op de verdieping bevinden zich getoogde vierruitsramen. De kopse gevel aan de achterzijde heeft een rond raam. Inwendig heeft de looierij een betonnen vloer op de begane grond. Verder houten balken en vloeren en steektrappen. Tegen de voorgevel een schoorsteen en schouw.

Waardering.

De looierij is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leerlooierij en de typologische ontwikkeling van looierij en looierswoning. Het is van belang als gaaf en zeldzaam voorbeeld van de ontwikkeling van de kleine huislooierij naar de grotere fabriekscomplexen.

517193
Looierij/woonhuis

Inleiding.

Complex bestaande uit een WOONHUIS (onderdeel II) en kleine LOOIERIJ (onderdeel I). Het woonhuis is omstreeks 1920 gebouwd, de looierij kan uit de late negentiende eeuw dateren.

Omschrijving.

Het woonhuis staat haaks op de straat, met de zijgevel aan het Oranjeplein. De looierij staat daarachter, in het verlengde van het huis en heeft een ingang in de zijgevel aan het Oranjeplein. De looierij heeft tegen de achtergevel een latere aanbouw, deze wordt niet beschermd.

Waardering.

Het geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leerlooierij en de typologische ontwikkeling van looierij en looierswoning. Het is van belang als gaaf en zeldzaam voorbeeld van de ontwikkeling van de kleine huislooierij naar de grotere fabriekscomplexen.

Looierijgebouw Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Kardinaal van Rossumstraat 43 5104 HK Dongen Hoek Oranjeplein 74 Ja