Hoge Ham 122, Dongen

Inleiding.

FabrikantenVILLA, gebouwd in opdracht van schoen- en lederfabrikant L. Stams in 1914. In de vormgeving zijn elementen van Chaletstijl verwerkt. Het huis ligt in het centrum van Dongen en is omgeven door een grote tuin.

Omschrijving.

Tweelaags woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak heeft een overstek op klossen en is gedekt met tuiles-du-Nord. Op het dak twee hoekschoorstenen met pirons. Het huis is uitgevoerd in baksteen, de gevels zijn met uitzondering van plint speklagen en strekken boven de ramen wit geverfd, typerend voor de villabouw van circa 1910-1920.

De voorgevel is vier traveeën breed en heeft een risaliet met topgevel onder zadeldak met windveren. De ramen, op begane grond en verdieping, zijn allen voorzien van bovenlichten met een kleine roedenverdeling en onderluiken met diabolo-motief. De risaliet is op de verdieping van een balkon bestaande uit een betonplaat op consoles met bakstenen opengewerkte balustrade. Erachter liggen openslaande deuren. In de topgevel heeft het raam smalle zijlichten en een bovenlicht, het geheel vormt een rondboog. De ingang bevindt zich in een kleine aanbouw tegen de rechtergevel, in een portiek onder koepeldak, gedekt met bitumen. De rechtergevel steekt aan de achterzijde uit. De uitbouw loopt door langs de achtergevel. Hierin zijn terrasdeuren onder een metalen latei aangebracht. De veranda heeft een bakstenen balustrade met natuurstenen afwerking en wordt doorbroken door een trapje naar de lager gelegen achtertuin.

Tegen de linkerzijgevel een vijfzijdige erker met dakschilden, gedekt met rode geschulpte daktegels. Ramen als in de voorgevel. Een groot aantal ramen is voorzien van voorzetramen.

In het interieur zijn indeling en aankleding grotendeels bewaard gebleven. Voorbeelden zijn onder meer de gemarmerde lambrisering in de hal, de trappartij, terrazzovloeren en omlijste deuren. Links in het pand zijn kamers en-suite met schuifdeuren en stucplafonds bewaard gebleven. In de voorkamer een schouw met mahoniehouten betimmering en spiegel. Links van de voorkamer een vijfzijdige erker.

Keuken en aansluitend bijkeuken liggen rechts van de gang, achter de trap. In de keuken is de oorspronkelijke schouw bewaard gebleven, in de bijkeuken bevindt zich nog een oude pomp, kraan en gootsteen.

Waardering.

De villa is van algemeen belang. Zij is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal- economische ontwikkeling van de Langstraat en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenvilla. Ze heeft architectuur-historische waarde wegens het materiaalgebruik en de wijze waarop de vormentaal het zelfbewustzijn van de leerfabrikant representeert. Het interieur en exterieur zijn gaaf bewaard gebleven.

Hoge Ham 122 5104 JK Dongen Ja
I 795 Dongen