Gasthuisstraat 1, Dongen

Het STANDBEELD van het H. Hart is in 1922 geplaatst.

Omschrijving.

Het natuurstenen beeld bestaat uit een achtkantige bakstenen sokkel. De sokkel heeft een witte kunststenen voet en kapiteel. In de kunststeen zijn dekoratieve randen aangebracht.

Inscripties "REX/SUM EGO/ANNO DOMINI 1922" en "HULDE V. DONGEN/A:H.H:HART" bevinden zich in de rand van het kapiteel. Op een bolvormige voet staat de Christusfiguur.

Waardering.

Het beeld maakt deel uit van een gebouwencomplex van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de geestelijke ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum. Het beeld heeft kunsthistorische waarde wegens de vormgeving. Het geheel heeft ensemblewaarde als onderdeel van de langgerekte lintbebouwde kern van Dongen. Het beeld heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel en is gaaf bewaard gebleven.

517191
Parochie Laurentius

Inleiding.

Complex van gebouwen, bestaande uit de aan de H. Laurentius toegewijde KERK (I), PASTORIE (II) en STANDBEELD (III). De ontwerpen zijn van Jos en Pierre Cuypers, gemaakt in 1920 in een Expressionistische stijl.

Omschrijving.

Het complex ligt op de hoek van de Hoge Ham met de Gasthuisstraat op een groot rechthoekig terrein. Het kerkgebouw is gewijd aan de Heilige Laurentius en ligt in het midden van het terrein. Dit object domineert de groep door haar omvang. Het standbeeld, een Heilig Hartbeeld is meer naar de hoeken van beide straten geschoven. De pastorie, links van de kerk, voegt zich in het straatbeeld van de bebouwing aan de Hoge Ham.

Waardering.

Het gebouwencomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de geestelijke ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de centraalbouw als concept om het volk meer bij de eredienst te betrekken. Het complex heeft architectuurhistorische waarde wegens vormgeving en constructie van met name de in baksteen en beton uitgevoerde koepel, de bebouwing neemt een belangrijke plaats in in het oeuvre van de architecten als compleet en afgewogen voorbeeld van een in baksteen en beton uitgevoerde centraalbouw. Het geheel heeft ensemblewaarde als onderdeel van de langgerekte lintbebouwde kern van Dongen. Het is gaaf bewaard gebleven.

Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Gasthuisstraat 1 5104 HP Dongen BY Ja