Hoge Ham 9, Dongen

Inleiding.

WOONHUIS, gebouwd omstreeks 1860 in een Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant met invloeden van Neo-Classicisme.

Omschrijving.

Het éénlaagse bakstenen huis heeft een T-vormige plattegrond onder een samengesteld zadeldak. Het dak van de hoofdmassa aan de straatzijde is gedekt met kruispannen en voorzien van windveren en een gootlijst. De voorgevel telt vijf traveeën en is afgewerkt met een kroonlijst met lijstwerk en consoles. De T-ramen zijn elk voorzien van rolluikkasten met decoratieve randen. De voordeur is in een classicistische omlijsting geplaatst en heeft een bovenlicht, gevuld met glas-in-lood. De rechterzijgevel is gepleisterd. Vooraan bevindt zich een halfvenster, verder naar achter is een T-raam geplaatst. De vormgeving en rolluikbakken komen overeen met die van de ramen van de voorgevel. In de topgevels van beide zijgevels bevinden zich twee T-schuiframen. De haakse aanbouw heeft gepleisterde gevels, aan de rechterzijkant met vernieuwde ramen en een deur. Voor het huis is een smal stoepje aangelegd.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de looierijindustrie in de Langstraat. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, vanwege de toepassing van uiteenlopende vormen en constructietypen, afhankelijk van de functies der onderdelen. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel. Het complex is tevens van belang wegens gaafheid en is als voorbeeld van een betrekkelijk kleinschalig looierijcomplex zeldzaam geworden.

517179
Complex Achter den Ham 1

Inleiding.

Complex van LEERLOOIERIJ (onderdeel I) en WOONHUIS (onderdeel II). Het woonhuis en het oudste deel van de looierij dateren uit de tweede helft van de negentiende eeuw, in 1908 is de looierij uitgebreid. Het geheel werd gebouwd in opdracht van P. van den Assum en is later overgenomen door J.N. van Bavel. Thans anno 2001 is het geheel in handen van de firma Driesen. Het bedrijfsgedeelte is nog steeds in gebruik als looierij, het woonhuis wordt los daarvan bewoond.

Omschrijving.

Het complex staat op een rechthoekig terrein. Het woonhuis ligt parallel aan de straat. Erachter staat de looierij waarvan de nok eveneens parallel aan de straat loopt. De looierij is aan de achterkant uitgebreid met een hal. Het vrijstaande complex is aan de rechterkant via een klinkerstraatje bereikbaar. Aan de straatzijde, links van het huis, wordt het terrein begrensd door een manshoge bakstenen muur, afgewerkt met een ezelsrug.

Waardering.

Het geheel is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de looierijindustrie in de Langstraat. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, vanwege de toepassing van uiteenlopende vormen en constructietypen, afhankelijk van de functies der onderdelen. Het complex is tevens van belang wegens gaafheid en is als voorbeeld van een betrekkelijk kleinschalig looierijcomplex zeldzaam geworden.

Hoge Ham 9 5104 JA Dongen Ja