Achter den Ham 1, Dongen

Inleiding.

LOOIERIJ uit 1866. In 1908 aan de achterzijde uitgebreid. De looierij is in een Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl opgetrokken, de uitbreiding is in vakwerk uitgevoerd en heeft een sobere vormgeving.

Omschrijving.

Samengesteld bedrijfspand waarvan het oudste gedeelte blijkens gevelsteen uit 1866 stamt ("P.v.d.A. 1866"). Dit gedeelte is een traditioneel drielaags looierijgebouw met nat- en drooghuis. Het zadeldak heeft een overstek en is gedekt met oud-Hollandse pannen. De looierij bestaat uit twee delen waarvan er één iets hoger opgetrokken is. De bovenste laag van de gevel heeft een houten beschieting. In de lange gevel op de begane grond bevindt zich een poort en doorgang naar het erachter gelegen bedrijfsgedeelte. Erboven een ijzeren I-profiel. De getoogde raampjes in de bakstenen delen van de gevel hebben metalen kozijnen met een kleine roedenverdeling. Tegen de gevel een kleine aanbouw onder lessenaarsdak, later (ter plekke van de enkele jaren geleden gesloopte schoorsteen) uitgebreid tot aan het pad. De rechterzijgevel, grenzend aan het pad, heeft op de begane grond drie getoogde ramen, voorzien van metalen kozijnen met een roedenverdeling. Naar boven toe bevinden zich steeds kleinere getoogde raampjes. In het midden van deze gevel zijn op de verdiepingen luiken aangebracht. De linkerzijgevel heeft enkele kleine getoogde raampjes.

In 1908 is het bedrijf uitgebreid met een vakwerk hal, uitgevoerd in ijzeren profielen, opgevuld met baksteen. Deze aanbouw staat haaks op de looierij en is één laag hoog op een rechthoekige plattegrond onder flauw hellend zadeldak met lichtrups. Tussen de oude looierij en deze hal staat een tweelaagse rechthoekige bouwmassa onder plat dak. In de gevels van deze bouwmassa bevindt zich een groot aantal ramen met metalen kozijnen. Het achterste gedeelte bestaat uit een recent gebouwde hal, deze valt buiten de bescherming.

Waardering.

Het looierijgebouw is van algemeen belang. Het is van cultuur-historisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de looierijindustrie in de Langstraat. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, vanwege de toepassing van uiteenlopende vormen en constructietypen, afhankelijk van de functies der onderdelen. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel. Het complex is tevens van belang wegens gaafheid en is als voorbeeld van een betrekkelijk kleinschalig looierijcomplex zeldzaam geworden.

517178
Complex Achter den Ham 1

Inleiding.

Complex van LEERLOOIERIJ (onderdeel I) en WOONHUIS (onderdeel II). Het woonhuis en het oudste deel van de looierij dateren uit de tweede helft van de negentiende eeuw, in 1908 is de looierij uitgebreid. Het geheel werd gebouwd in opdracht van P. van den Assum en is later overgenomen door J.N. van Bavel. Thans anno 2001 is het geheel in handen van de firma Driesen. Het bedrijfsgedeelte is nog steeds in gebruik als looierij, het woonhuis wordt los daarvan bewoond.

Omschrijving.

Het complex staat op een rechthoekig terrein. Het woonhuis ligt parallel aan de straat. Erachter staat de looierij waarvan de nok eveneens parallel aan de straat loopt. De looierij is aan de achterkant uitgebreid met een hal. Het vrijstaande complex is aan de rechterkant via een klinkerstraatje bereikbaar. Aan de straatzijde, links van het huis, wordt het terrein begrensd door een manshoge bakstenen muur, afgewerkt met een ezelsrug.

Waardering.

Het geheel is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de looierijindustrie in de Langstraat. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, vanwege de toepassing van uiteenlopende vormen en constructietypen, afhankelijk van de functies der onderdelen. Het complex is tevens van belang wegens gaafheid en is als voorbeeld van een betrekkelijk kleinschalig looierijcomplex zeldzaam geworden.

Looierijgebouw Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Achter den Ham 1 5104 JS Dongen Ja