Gilzeweg 59, Chaam

Inleiding.

De voormalige DIENSTWONING voor een boswachter is gebouwd in Rationalistische Neo-Gotische vormen in 1893.

Omschrijving.

Eenlaags woonhuis, opgetrokken uit machinale baksteen onder zadeldak met hoekschoorstenen, lijstgoten en overstek, gedekt met verbeterde Hollandse pannen.

Voorgevel van vijf traveeën met speklagen in grijze baksteen. Plint met afgeschuinde rollaag in profielsteen. Zesruits schuiframen met onderluiken, onder licht getoogde hanekam en met geprofileerde onderdorpel. Opgeklampte voordeur met siersmeedwerk onder gedeeld bovenlicht. Siermetselwerk in de segmentbogen van de muuropeningen. De linkerzijde van het huis heeft vier, twee aan twee gekoppelde kelderlichten onder segmentboogjes.

De linkerzijgevel heeft een uitgemetseld schoorsteenkanaal en een zes- en vierruits raam op de begane grond. Op de verdieping ongedeelde lichten. De rechter zijgevel heeft een zesruits raam en twee tweedelige ramen op de verdieping. Aan de achterzijde een later ingebroken zesruits raam en een haakse aanbouw en een lager aangebouwd schuurtje van gerabatte delen op bakstenen plint. Zesruits raam en deur met tweedelig bovenlicht. In het voormalig schuurtje een vierdelige raamstrook met loopdeur. De hoofdindeling van het huis is herkenbaar bewaard gebleven.

Waardering.

De boswachterswoning is van algemeen belang. Het huis heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de zorg voor de huisvesting van dienstpersoneel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de voor een dergelijk pand betrekkelijk zeldzame neogotische en rationalistische stijl. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517167
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Gilzeweg 59 4861 PM Chaam Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 2462 Chaam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1974 1974 vervaardiging
Naar boven