Monumenten in Chaam

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen

Chaam telt momenteel 9 rijksmonumenten.

Hieronder een overzicht.

Rijksmonumenten

 • Dorpsstraat 1

  N.H. Kerk, 16e eeuwse gotische kruiskerk, na de verwoesting van de toren en het westelijk deel van het schip in 1944 bestaande uit koor, dwarspand en een travee van het schip. Spitsbogige houten tongewelf. 17e eeuwse eiken kansel met koperen lessenaar, 18e eeuwse koperen doopvont.

  Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Hoog, G. de
 • Dorpsstraat 7

  Inleiding.

  De Nederlandse Hervormde PASTORIE is in 1876 gebouwd in eenvoudige Eclectische stijl nabij de uit de middeleeuwen daterende hervormde kerk.

  Omschrijving.

  WikiMedia
 • Gilzeweg 2

  R.K. Pastorie. Neoklassicistisch huis waarvan de middenrisaliet geleed door vier dorische halfzuilen. Omstreeks 1840, vermoedelijk naar ontwerp van P. Huysers.

  WikiMedia
 • Hoge Akkerpad 1

  Inleiding.

  De DIENSTWONING voor een boswachter is ca. 1890 gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele vormentaal. Het huis ligt op een ruim erf met oudere, traditionele beplanting met oude beuken, fruitbomen en in siervorm gesnoeide buxusbompjes en coniferen.

 • Kloosterstraat 29

  Inleiding

  BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit langgevelboerderij, langsdeelschuur, karschop en waterput, daterend uit ca. 1825. Het ligt in het buurtschap Snijders-Chaam met een grotendeels middeleeuwse kavelstructuur. Wijzigingen in 1950 en 1978.

  Beschrijving

  WikiMedia
 • Woeststraat 1

  Inleiding.

  In 1847 in Ambachtelijk-Traditionele vormen gebouwde BOERDERIJ van het langgeveltype, oorspronkelijk een dubbel woonhuis. Het gebouw is rond 1995 deels gerestaureerd.

  Omschrijving.

  WikiMedia
 • Woeststraat 1

  Inleiding.

  STAL voor een paard, gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw en onderdeel van een in 1847 in Ambachtelijk-Traditionele stijl gebouwde langgevelboerderij.

  Omschrijving.

Naar boven