Woeststraat 1, Chaam

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding.

STAL voor een paard, gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw en onderdeel van een in 1847 in Ambachtelijk-Traditionele stijl gebouwde langgevelboerderij.

Omschrijving.

De rechthoekige stal telt twee vakken, heeft een bouwlaag, is opgetrokken uit handvorm baksteen en heeft een wolfdak met oud-Hollandse pannen. De gevel heeft een rondboogvormig afgesloten ingang met opgeklampte deur, rechts een halfrond stalraam. In de linker gevel een boograam met een luik. De achtergevel heeft een rondboogvormige doorgang en een halfronde beluikte opening. De rechter zijgevel sluit aan op een schuur en heeft twee halfronde ramen. Eenvoudig driehoekspant, balklaag op moerbalk en strijkbalken.

Waardering.

De paardenstal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Brabantse zandgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de meerledige boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere opbouw en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De stal is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is tevens zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517162
Complexnaam
Boerderij met paardestal.
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Complex van een in 1847 in Ambachtelijk-Traditionele vormen gebouwde BOERDERIJ van het langgeveltype, met erachter een STAL voor een paard en een sterk gewijzigde schuur. De laatste valt buiten de bescherming. Het geheel maakt deel uit van het landgoed Hondsdonk.

Omschrijving.

Boerderij en stal bevinden zich op een ruim erf met oud geboomte.

Waardering.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Brabantse zandgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de meerledige boerderij. Architectuurhistorisch is het geheel van belang vanwege de sobere opbouw en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang der onderdelen en de relatie tot het omgevende landschap van het landgoed Hondsdonk. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Veestal Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Woeststraat 1 4861 TE Chaam Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1566 Chaam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1900 vervaardiging
Naar boven