Bolwerk-Zuid 170, Bergen op Zoom

Inleiding.

De voormalige CONCIERGEWONING werd gebouwd in 1926 op het terrein van het Dr. Mollerlyceum. Het pand is een ontwerp van J. Wielders en Q.J. Horsten en heeft Expressionistische elementen. In 1982 is het pand intern verbouwd en voor administratieve doeleinden in gebruik genomen.

Omschrijving.

Het een tot tweelaagse onderkelderde gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en is verbonden aan het lyceum. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, het asymmetrische zadeldak heeft rode verbeterde Hollandse dakpannen. De ingang van het pand bevindt zich aan de zijde van de Legrandstraat. Het dak loopt hier door tot vlak boven het zesruitsstolpraam links en het portiek ter rechterzijde. De paneeldeur is voorzien van een zijraam, hoog in de muur is er een klein toiletraam. Het portiek wordt aan de rechterzijde afgeschermd door een laag bakstenen muurtje en een houten paal onder de goot. In het dakvlak is een brede dakkapel onder plat dak aangebracht, met gekoppelde zesruitsramen. De houten lijstgoot loopt deels door in de zijgevel aan de Bolwerkzijde, een klein hoog geplaatst raam en een zestienruits venster omvattend. Hoog in de topgevel is een vierruits zolderraam geplaatst. Het rechter gedeelte van deze gevel is tweelaags met plat dak en springt iets naar voren. Onder de brede houten lijstgoot bevindt zich een zestienruits raam. De zijde van dit bouwdeel is blind, hier achter bevindt zich een vereenvoudigd venster. Het woonhuis is aan de smalle tweelaagse uitbouw verbonden door een hoge eenlaagse gang onder plat dak. De voormalige woonkamer aan de zijde van de achtergevel wordt ontsloten door openslaande deuren.

Waardering.

De vroegere woning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de plaats in het oeuvre van de architecten Wielders en Horsten. Het is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Tevens is het pand belangrijk vanwege de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving.

517068
Schoolcomplex met conciërgewoning.

Inleiding.

Het complex bestaat uit het DR. MOLLERLYCEUM op nummer 168 (1) en de bijbehorende voormalige CONCIERGEWONING (2) op nummer 170. Beide panden zijn naar ontwerp van J. Wielders en Q.J. Horsten gebouwd in 1926 in Expressionistische stijl. Sinds 1982 is de woning in gebruik bij de administratie, rond die periode is er achter het gave schoolgebouw een zeer grote uitbreiding aangebouwd, die het oorspronkelijke gebouw intact heeft gelaten.

Waardering.

De panden zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarde als als voorbeelden van een sociaal-economische en culturele ontwikkeling. Ze zijn van architectuurhistorisch belang vanwege de verzorgde stijl en detaillering, als voorbeeld van een regionale variant van de Amsterdamse School en als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Wielders en Horsten. De gebouwen zijn van belang vanwege de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het lyceum en in mindere mate de woning zijn belangrijk wegens de gaafheid van in- en exterieur en in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Conciërgewoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Bolwerk-Zuid 170 4611 DX Bergen op Zoom hoek Legrandstraat Ja