Drabbestraat 1, Bergen op Zoom

Inleiding.

De KOSTERSWONING werd gebouwd in sobere Expressionistische stijl in 1927 naar ontwerp van architect B.T. Boeyinga. Het pand staat op de hoek van de Drabbestraat en de De Rouckstraat en is aan het kerkgebouw verbonden door het verenigingslokaal van de kerk. De vensters zijn bij een verbouwing rond 1980 vereenvoudigd.

Omschrijving.

Het tweelaagse hoekpand heeft een schilddak met leien in maasdekking en een eenlaagse uitbouw onder plat dak. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met rollagen. In de voorgevel aan de Drabbestraat bevindt zich links een gekoppeld tweelichtsvenster. In het midden is een geverniste paneeldeur met verticale vensterstrook gezet. Boven de deur een korte houten luifel op klossen, die doorloopt als uitkragend boeiboord bij de eenlaagse uitbouw. Naast de deur is een kelderraam, in de uitbouw een spleetvenster en op de hoek bij het dak een klein raam. Op de verdieping is direct onder de uitkragende houten gootlijst een laag gekoppeld tweelichtsvenster geplaatst.

De linkerzijgevel springt op de linkerhoek halfsteens uit, als een verwijzing naar de erker voor de gekoppelde drielichtsvensters op begane grond en verdieping. De kosterswoning wordt visueel gescheiden maar ook verbonden met het verenigingsgebouw door een brede bakstenen schoorsteen. De rechterzijgevel laat zien, dat het raam hoog in de uitbouw doorloopt. De achtergevel bezit een deur naar de keuken met een tweelichts zijraam daarnaast. Rechts boven in de gevel bevindt zich een tweelichts openslaand raam.

Waardering.

De kosterswoning is van algemeen belang. Het gebouw is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling de gereformeerde religie in een katholieke regio. Architectuurhistorisch is het gebouw waardevol vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect Boeyinga. Het kerkelijk erf heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat stedebouwkundig van nationaal belang is.

517065
Kerk met predikanten/kosterswoning

Omschrijving.

Het complex bestaat uit de GEREFORMEERDE KERK (1) aan het Bolwerk Zuid 134 met PREDIKANTENWONING (2) op nummer 136 en de daarachter gesitueerde KOSTERSWONING (3) aan de Drabbestraat 1. Het complex is tussen 1927 en 1928 gebouwd in Expressionistische stijl naar ontwerp van architect B.T. Boeyinga; de beide woningen zijn soberder van vormgeving dan het markante kerkgebouw. Het gehele terrein is vrijwel vierkant. Het complex bevindt zich in het van rijkswege beschermde stadsgezicht het Noordelijk Singelgebied en neemt daarin een voorname plaats in. In de Tweede Wereldoorlog is het merendeel van de glas-in-loodramen van de kerk verwoest en in de jaren vijftig vervangen door glaspanelen. In de jaren zestig is de kleurstelling van het interieur gewijzigd, door vrijwel alles te witten. De oorspronkelijke leien in maasdekking op het kerkdak zijn in 1974 vervangen door shingles.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling de gereformeerde religie in een katholieke regio en tevens als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kerkelijk erf in het interbellum. Architectuurhistorisch is het waardevol vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect Boeyinga. Het complex heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, de te beschermen singelbebouwing, dat stedebouwkundig van nationaal belang is. Het complex heeft bijzondere betekenis vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van de stad. Het kerkelijk complex is belangrijk vanwege de gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Drabbestraat 1 4611 EB Bergen op Zoom Op hoek v. De Rouckstr. Ja
H 2845 Bergen op Zoom