Nieuwstraat 113, Gilze

Inleiding

In 1892 werd op een achterterrein aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat de MAALDERIJ 't Stoom gebouwd. Al in het begin van deze eeuw vonden er diverse kleine uitbreidingen plaats. De stoommachine werd rond 1910 vervangen door een andere krachtbron. Sinds ca. 1960 wordt de maalderij nog slechts incidenteel gebruikt. De oorspronkelijke indeling en inventaris zijn nog grotendeels bewaard gebleven.

Omschrijving

De hoofdmassa van de maalderij bestaat uit een drielaags gebouw op rechthoekige grondslag met de as loodrecht op de Nieuwstraat en met gemetselde muren onder een met oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Aan de zijkanten en aan de achterzijde bevinden zich diverse éénlaags aanbouwen die alle een rechthoekige plattegrond hebben maar verder verschillend zijn in volume, dakvorm en -bedekking. De gevels van de hoofdmassa zijn van witgeschilderde machinale baksteen met een geteerde plint. Zowel op de begane grond als de verdieping bevindt zich, centraal geplaatst, een houten rondboogpoort. Op de tweede verdieping bevindt zich een recht gesloten houten hijsluik onder een overhangend afdak onder een zadeldak met hijsinstallatie en windveer. Op de verdiepingen heeft de hoofdmassa rondboogvensters met ijzeren ramen met roedenverdeling. Intern zijn de indeling, de balklagen en de vloeren nog gaaf bewaard gebleven. De meeste oude machines zijn verwijderd. De noordelijke aanbouw onder een lessenaarsdak was vroeger het ketelhuis. De schoorsteen die zich hier bevond, is aan het eind van de jaren vijftig gesloopt. De zuidelijke aanbouw heeft een grote, recht gesloten, houten inrijpoort en een met pannen gedekt zadeldak met windveer.

Waardering

De maalderij is van algemeen belang.

De maalderij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de maalderij in het algemeen.

De maalderij heeft architectuurhistorisch belang wegens de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur.

De maalderij is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur.

De maalderij is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516969
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Maalderij Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Nieuwstraat 113 A 5126 CC Gilze Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 3881 Gilze en Rijen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1892 1892 vervaardiging
1910 1910 Vervanging stoommachine verbouwing
Naar boven