Gilze en Rijen

Zicht op centrum Molenschot
Zicht op centrum Molenschot
Credit
Wikimedia Commons - G. Lanting
95
95

Gemeente Gilze - Rijen
Raadhuisplein 1
5121 JX Rijen
www.gilzerijen.nl
140161
info@gilzerijen.nl

Gilze-Rijen is een gemeente ten zuidwesten van Tilburg in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Gilze en Rijen liggen hemelsbreed vier kilometer uit elkaar. Het bedevaartsplaatsje Molenschot ligt westelijk, het verst van Tilburg.

Monumenten

Gemeente Gilze-Rijen kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. 

Voormalig_Gemeentehuis_Gilze - Enormekever
Voormalig Gemeentehuis Gilze
Wikimedia Commons - Enormekever

Monumentenzorg Gilze-Rijen

De gemeente Gilze-Rijen zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid? 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Bent u eigenaar van een rijksmonument en gaat u verduurzamen? Dan kunt u gebruik maken van de Duurzame Monumenten-lening

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw monument? Doe de Zelfscan Duurzaam Monument

Woonhuissubsidie

Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks tussen 1 maart en 30 april een aanvraag indienen voor een instandhoudingssubsidie. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag en kent deze toe. Deze subsidie is bedoeld voor kosten van reguliere onderhoudswerkzaamheden aan monumentale onderdelen van het rijksmonument, zoals gevelherstel of schilderwerk aan de buitenzijde van het pand. 

Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim)

Ieder jaar kan van 1 februari tot en met 31 maart de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) aangevraagd worden voor rijksmonumenten die van oorsprong geen woonhuis zijn, zoals een kerk, molen of fabriek. Ook groene en archeologische monumenten vallen onder deze subsidieregeling.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. Heeft u verbouwplannen?  

Naar boven