Gilze en Rijen

Zicht op centrum Molenschot
Zicht op centrum Molenschot
Credit
Wikimedia Commons - G. Lanting
95
95
54

Gemeente Gilze - Rijen
Raadhuisplein 1
5121 JX Rijen
www.gilzerijen.nl
140161
info@gilzerijen.nl

Gilze-Rijen is een gemeente ten zuidwesten van Tilburg in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Gilze en Rijen liggen hemelsbreed vier kilometer uit elkaar. Het bedevaartsplaatsje Molenschot ligt westelijk, het verst van Tilburg.

Monumenten

Gemeente Gilze-Rijen kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont? 

Voormalig_Gemeentehuis_Gilze - Enormekever
Voormalig Gemeentehuis Gilze
Wikimedia Commons - Enormekever

Monumentenzorg Gilze-Rijen

De gemeente Gilze-Rijen zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw monument? Ga naar Energieloket Gilze Rijen voor tips en advies.

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Meer monumenteninformatie

Naar boven