Bisschop de Vetplein 13, Gilze

Inleiding.

Op het kruispunt van de belangrijke wegen Nieuwstraat, Kerkstraat en Raadhuisstraat in het centrum van Gilze, werd in 1910 dit WOONHUIS gebouwd in vormen van de Neo-Renaissance. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt als kantoor.

Omschrijving.

Het geheel vrijstaande symmetrische pand heeft een ruwweg driehoekige grondslag, waarbij de naar het kruispunt gerichte punt iets terugspringend behandeld is. De zuidelijke zijgevel loopt parallel aan het Bisschop de Vetplein, de noordwestelijke volgt de bestrating aan de zijde van het park Mollebos. Aan de voorzijde van het pand bevindt zich bestrating en een met de gemeentelijke hulpsecretarie gedeeld pleintje. Het pand is opgebouwd uit twee bouwlagen onder een plat dak. De gevels zijn van machinale baksteen, gemetseld in staand verband en geknipt en gesneden gevoegd. Tevens heeft het pand een gepleisterde plint. Ter decoratie zijn horizontaal gepleisterde speklagen aangebracht. Alle vensters zijn vrijwel recht gesloten en hebben met geometrische motieven gedecoreerde lateien van kunststeen. De onderdorpels zijn van hardsteen. De meeste vensters hebben nog de oorspronkelijke T-ramen. De gevel aan de pleinzijde heeft twee gemetselde hoekpilasters van de kolossale orde, een opvallend rijk versierd balkon en geprofileerd lijstwerk met een topgevel, drie obelisken en twee bolvormige gesmede hoekbekroningen. Vooral de opvallende en met een mannen- en een vrouwenhoofd, acanthusbladen en diamantkoppen rijk bewerkte consoles van het balkon verdienen aandacht. Het balkon heeft verder een gesmeed hekwerk met geometrische motieven. In de boogtrommel boven de balkondeur is het jaartal 1910 gegroefd en geschilderd. Om de gevel aan de pleinzijde bevindt zich een ondiepe tuin met een ijzeren hekwerk met rondboogjes. In de zuidelijke gevel bevindt zich in een kleine portiek nog de originele paneeldeur met geometrisch snijwerk. De achtergevel heeft een betonnen balkon met een sober ijzeren hekwerk. In het verlengde van de noordwestelijke gevel bevinden zich op rechthoekige grondslag twee bouwlichamen; een iets terugliggend drielaags gedeelte met licht getoogde vensters met zesruits ramen onder een plat dak en een éénlaags aanbouw onder een zadeldak gedekt met vernieuwde rode pannen, met in de voorgevel onder meer een recht gesloten en een halfrond venster. Oorspronkelijk bevond zich in deze gevel een houten hijsluik. Intern zijn nog verschillende plafonds met de originele beschilderde stucornamenten aanwezig; onder andere in de voorkamer aan het pleingedeelte en in het gedeelte dat nu als kantoor/bibliotheek in gebruik is.

Het pand is van algemeen belang.

Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geografische en typologische ontwikkeling.

Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het pand is van belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en interieur.

Bisschop de Vetplein 13 5126 CA Gilze Ja
L 70 Gilze en Rijen