Kapelstraat 3, Molenschot

Kapelstraat 3 onderdeel II de pastorie Gilze-Rijen (Molenschot)

Inleiding.

De PASTORIE werd gebouwd in 1879 in sobere Eclecticistische stijl. De dakkapel dateert mogelijk uit ca. 1900-1910. In de Tweede Wereldoorlog raakte een deel van het stucwerk beschadigd, dat nadien weer hersteld werd. Inwendig zijn er enkele verbouwingen geweest. In 1993 werden de ramen vervangen door exemplaren die de geluidsoverlast van de nabijgelegen luchtmachtbasis konden opvangen.

Omschrijving.

De tweelaagse PASTORIE heeft een rechthoekige plattegrond. De voorgevel telt vijf traveeën, op het schilddak liggen verbeterde Hollandse dakpannen.

De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. De zesruits schuiframen hebben hardsteen dorpels en raambefjes. Horizontaal wordt de gevel geleed door een geprofileerde cordonlijst en een fries onder de goot. Centraal bevindt zich een portiek. Dit is voorzien van aanzetstenen en een sluitsteen; in de binnenhoeken bevinden zich geprofileerde kunststeen consoles. In het portiek bevindt zich een paneeldeur met ijzeren sierrooster.

Het gepleisterde fries met velden wordt in het midden doorbroken door een gemetselde dakkapel met trapgevel. Het fries wordt aan weerskanten van de dakkapel besloten door een uitkragende rand op voluutconsoles. Hiertussen bevindt zich een naambordje waarop "St. Anna 1879" staat geschreven. Het raam van de dakkapel is tweeruits openslaand met een halfrond bovenlicht met sierroeden. De trapgevel is voorzien van een gekruld smeedijzeren anker en een licht gewelfde kunststenen bekroning op de top. De rechterzijgevel heeft op de begane grond en op de verdieping een nieuw raam uit ca. 1960. De linkerzijgevel is blind. Zowel de zij- als de achtergevels hebben in plaats van een gepleisterd fries een tandlijst onder de goot en een uitkragend bakstenen randje. De achtergevel heeft op de begane grond een vernieuwde paneeldeur en een breed vernieuwd raam. Op de etage bevinden zich schuifvensters. Aan de linkerachterzijde bevindt zich een eenlaagse rechthoekige uitbouw onder schilddak met zwarte oudhollandse dakpannen, als opslagruimte en bijkeuken. De gevels hiervan bestaan uit machinale baksteen en zijn voorzien van rechte muurankers.

De ruimte bezit twee vernieuwde paneeldeuren, de linker met gedeeld bovenlicht. Het grote driedelige raam rechts dateert uit ca. 1960. Een lange gang doorsnijdt het pand vanaf de voordeur. Deze gang is voorzien van polychrome cementtegels met een meanderrand aan de zijden en een geometrisch patroon in blauw, bruin, zwart en crème. Rechts voor bevindt zich een spreekkamer, hierachter een zijgang met links toegang tot de keuken en rechts de steektrap naar de verdieping. Links bevinden zich de deuren naar de voor- en achterkamer. Deze vertrekken zijn voorzien van een stucplafond.

De voortuin van de pastorie is afgezet met een ijzeren hek met dubbele pijlpuntenrij.

De pastorie is van algemeen belang.

De pastorie heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kleinschalige ontwikkeling van kerkelijke architectuur in een kleine dorpskern. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl. Het gebouw is belangrijk vanwege de relatieve gaafheid van het in- en exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

516949
H. Annakerk en Pastorie

COMPLEX Kapelstraat 1-3 Gilze-Rijen (Molenschot)

Inleiding.

Het complex bestaat uit de H. ANNAKERK (1) aan de Kapelstraat 1, de bijbehorende PASTORIE (2) aan de Kapelstraat 3. De bouw van de kerk betekent de bevestiging van de omzetting van rectoraat naar parochie in 1879. De kerk is een Neogotisch ontwerp van J.J. van Langelaar uit 1887. Na schade opgelopen te hebben in de Tweede Wereldoorlog werd de kerk in 1953-1958 in overeenkomstige stijl uitgebreid met zijbeuken. Tevens was de torenspits beschadigd waarna deze negen meter werd ingekort. De pastorie werd gebouwd in 1879 in sobere Eclecticistische stijl. De ramen werden in 1993 aangepast tegen geluidsoverlast van de nabijgelegen luchtmachtbasis. Waardering.

Het complex is van algemeen belang.

Het complex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kleinschalige ontwikkeling van kerkelijke architectuur. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect J.J. van Langelaar.

Met name de kerk is van belang vanwege de toegepaste stijlelementen, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex is van bijzondere betekenis vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het gehucht. Bovendien is het van groot belang voor het aanzien van de streek. Het complex is waardevol vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

Kapelstraat 3 5124 RL Molenschot Ja
H 2332 Gilze en Rijen