Kapelstraat 2, Molenschot

Inleiding.

Achter de Annakapel staat op het kerkhofje een CALVARIEKRUIS. Het Neogotische kruis dateert uit ca. 1890.

Omschrijving.

Het kruis staat op een rechthoekige hardstenen sokkel waarop "Memento mori" staat gebeiteld. Het kruis is gegoten in gietijzer met rijk neogotisch filigrainwerk met tracering en kruisbloemen. Op de bredere voet is in een rondboogomlijsting een laagreliëf opgenomen. Hierop is de Kruisafname van Christus afgebeeld, vrij naar het schilderij van Rubens. Waardering.

Het Calvariekruis is van algemeen belang.

Het Calvariekruis is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling. Het is van belang vanwege de stijl, het materiaalgebruik en de gaafheid. Tevens heeft het ensemblewaarde vanwege de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

526160
St. Annakapel

Inleiding.

Het complex bestaat uit de reeds eerder van Rijkswege beschermde Annakapel (1) met op het voorplein een BEELD (2) van de Heilige Anna met Maria als kind. Het Neogotische beeld dateert uit ca. 1890. Achter de kapel staat het uit dezelfde tijd daterende Neogotische CALVARIEKRUIS (3).

Het complex is van algemeen belang.

Het complex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kleinschalige ontwikkeling van kerkelijke architectuur in een kleine dorpskern. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl. Het gebouw is belangrijk vanwege de relatieve gaafheid van het in- en exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

Religieuze gebouwen Kapel (F) oorspronkelijke functie Ja
Kapelstraat 2 5124 RL Molenschot BY Ja