Hoge Donk 40, Etten-Leur

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding.

De LANGGEVELBOERDERIJ werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Verbouwingen vonden plaats rond 1900 en 1930 en tenslotte rond 1980. De laatste verbouwing leverde een vereenvoudiging van de ramen en voordeur op en een andere nokafsluiting.

Omschrijving.

De langgevelboerderij heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit rode handvorm baksteen met rechte muurankers en heeft een zadeldak met wolfeind bij de stal. Op het dak ligt riet, sinds de laatste verbouwing afgesloten met vorstpannen. De plint is gepleisterd. De korte zijgevel is naar de weg gekeerd en bezit geheel rechts een klein openslaand raam. In de topgevel nog twee van deze vensters met kleine roedenverdeling. De eigenlijke voorgevel is naar de Beatrixweg gekeerd. Van links naar rechts is er een opvolging van drie rond- en korfboogstaldeuren. Het woongedeelte heeft twee schuifvensters met vernieuwde luiken, waartussen een paneeldeur met bovenlicht. Voor het woongedeelte ligt een stoepje van gotiserende veelkleurige cementtegels. De linkerzijgevel is blind. De achtergevel is voorzien van staldeuren en een schuifvenster bij het woongedeelte.

Het interieur heeft in het stalgedeelte het oude gebint. De voordeur geeft direct toegang tot de woonkamer. In de kamer bevindt zich een bedstee, een deur naar een zijkamer, een luikje waarmee in de stal gekeken kon worden en schuifdeuren naar de achtergelegen keuken.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de opbloei van de landbouw in Midden-Brabant in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege een steeds groter wordende typologische zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516662
Complexnaam
Langgevelboerderij.
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Het complex bestaat uit de LANGGEVELBOERDERIJ (1) en de er tegenover gelegen VLAAMSE SCHUUR (2) en het BAKHUIS (3). Het complex dateert uit het derde kwart van de negentiende eeuw. De boerderij is rond 1980 gemoderniseerd. Het complex bevindt zich op een viersprong in een oud akkerbouwgebied.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de opbloei van de landbouw in Midden-Brabant in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege een steeds groter wordende typologische zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoge Donk 40 4879 NB Etten-Leur Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
P 2425 Etten-Leur
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1930 vervaardiging
Naar boven