Kerkhof 1, Burgwerd

Inleiding

Het HEK verschaft toegang tot het terrein met kerk en begraafplaats van de Nederlands Hervormde kerk te Burgwerd, bekend onder monumentnr. 39327. Het terrein dat omgeven is door een sloot is verder afgescheiden middels een heg.

Omschrijving

Het gietijzeren hek bestaat uit twee lichtgebogen vleugels tussen pijlers met zijvleugel. De pijlers, die staan op een betonnen basement, hebben cannelures en worden bekroond door een gevleugelde zandloper.

De vleugels bestaan uit siersmeedwerk, verticale spijlen bekroond door Franse lelies en een vierpas-rand. Op de naald eveneens een Franse lelie.

De zijvleugels bestaan uit spijlen met Franse lelie, rustend op een opengewerkt vierkant met ster en respectievelijk een zon.

Waardering

Het hek van de Nederlands Hervormde kerk te Burgwerd is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is;

- vanwege de hoge mate van gaafheid.

Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja