Objectomschrijving

Omschrijving

TOEGANGSHEK uit 1891 op gemetselde dam, bestaande uit twee gepleisterde hoofdpijlers op vierkante grondslag, twee beweegbare hekken, en twee vleugelstukken. Beide pijlers hebben een gepleisterde dekplaat met daarop een ijzeren vaas met deksel en lauwerkrans. Het dubbele beweegbare hek tussen de pijlers heeft smeedijzeren spijlen en regels; een ijzeren onder- en bovenrand met rondboog- en vierpasmotieven; bovenop lange spitse punten en gietijzeren lelies. Aan weerszijden van de pijlers een smeedijzeren vleugelstuk van gebogen, gekrulde spijlen.

Toegangshek van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- vanwege de mengeling van neogotische en neo-classisistische motieven

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de begraafplaats

- vanwege de opvallende markering van de entree tot de begraafplaats

516175
Begraafplaats

Inleiding

Complex bestaande uit een algemene BEGRAAFPLAATS met BAARHUISJE en TOEGANGSHEK, aangelegd in 1891 in opdracht van de Nederlands-hervormde kerkvoogdij in Losdorp. Het baarhuisje was in 1890 gereed getuige de gevelsteen. Sinds de aanleg is er nauwelijks iets gewijzigd aan het complex. Alleen de paden zijn in de jaren zeventig iets verbreed en het ronde perkje bij de entree heeft een achthoekige bielzen omlijsting gekregen. De graftekens zijn van lokaal belang en worden niet van rijkswege beschermd.

De begraafplaats is bijzonder mooi gelegen ten noorden van het dorp, aan de westzijde van de Fraeilemaweg.

Begraafplaatscomplex van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een kleine Groningse dorpsbegraafplaats uit 1891

- vanwege de kenmerkende aanleg met omgrachting, haag en bomenrij

- vanwege de gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de markante ligging in het open veld, bij de entree van het dorp

Begraafplaatshek Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Losdorp aan de westzijde van de Fraeilemaweg, Losdorp, Losdorp Ja
L 201 Bierum