Dijkweg 11, Naaldwijk

Inleiding

Aan de straatzijde, waar zich ook de hoofdingang tot het huis bevindt, staat als toegang tot de tuin een 19de-eeuws HEK in Classicistische stijl.

Het ijzeren dubbele tuinhek heeft pijlpuntspijlen en gecanneleerde hekstijlen met pijnappels.

Waardering

Het hek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een vroeg 19de-eeuwse notabelenwoning.

Het hek heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het woonhuis, Dijkweg 11 en de tuin.

Het hek is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

516153

Inleiding

Het in Classicistische stijl opgetrokken WOONHUIS met tuin waarin een HEK eveneens in Classicistische stijl en een PRIEEL in Ambachtelijk Traditionele stijl aan de Dijkweg 11 aan de rand van de oude dorpskern van Naaldwijk, stamt uit 1836. Vanaf 1870 tot 1936 deed het huis dienst als notariskantoor en vanaf 1936 als Nederlands Hervormd rusthuis. Sinds de jaren zeventig is het huis weer particulier bewoond en teruggerestaureerd naar de oorspronkelijke woonhuisfunctie.

Omschrijving

Het in classicistische stijl opgetrokken woonhuis is geheel vrij gelegen in een ruime tuin, met tuinhuis, ijzeren hek en monumentale bomen. Het ijzeren hek bevindt zich aan de straatzijde waar zich ook de hoofdingang bevindt. Het prieel bevindt zich aan de achterzijde van het huis.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als zeldzaam overgebleven vroeg negentiende-eeuwse, vrij in tuin gelegen notabelenwoning.

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een vroeg negentiende-eeuwse in classicistische trant opgetrokken woning.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie die de verschillende onderdelen met elkaar onderhouden.

Het complex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de rand van de oude dorpskern.

Het complex is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja