Molenstraat 31, Naaldwijk

Omschrijving complexonderdeel 2

PASTORIE gebouwd in 1930-1931 als onderdeel van het complex van kerk (monumentnummer 527120) en pastorie, naar ontwerp van architect J. Margry en voorzien van TERRAS. De pastorie, door een verbindingsgang met glas-in-loodramen gekoppeld aan de kerk, is gelegen aan de rechterzijde van het plein voor de kerk. Het hoog opgetrokken pand heeft een L-vormige plattegrond met een tussenlid naar de kerk, waarin een ingang vanuit de tuin. Het gebouw telt twee bouwlagen en een zolder met dienstvertrekken. Het is opgemetseld met grauwe baksteen in kruisverband. De zadeldaken zijn gedekt met rode Hollandse pannen. De afzaten, lekdorpels, waterlijsten e.d. zijn van kunststeen. De kozijnen en gootlijsten zijn van hout. Enkele en driedelige raampartijen met bovenlichten zijn deels voorzien van art-deco glas-in-lood. De voor- en linkerzijgevel worden verlevendigd door een erker en lage gemetselde muurtjes naast de voordeur met natuurstenen dekplaten, afgestemd op de muurtjes aan de voorgevel van de kerk (voorzijde) en een risalerende puntgevel met drie smalle hoge vensterstroken, waarachter het trappenhuis (zijgevel). Een eenlaags tussenlid met berging onder zadeldak en gang onder plat dak verbindt de pastorie met de kerk. Het zadeldak hiervan is gedekt met grijze Hollandse pannen. Aan de tuinkant het terras van rode en witte gebakken en geglazuurde tegels.

In het interieur een trappenhuis met houten trap en glas-in-lood vensters, tegelvloeren, lambriseringen, ledenradiatoren, tochtportaal met geëtst glas en paneeldeuren. In de kelder een afsluitbare wijnkelder voor de miswijn.

Waardering

De PASTORIE met TERRAS is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en kerkhistorische waarde: - als onderdeel van het oeuvre van de architect Jos. Margry; - als voortzetting van de oude parochie van St. Adrianus; - als onderdeel van het ontwerp van kerk en pastorie; - vanwege architectonische ensemblewaarde met de kerk, het plein en de ommuring; - vanwege situationele waarde door de ligging aan het plein en in de tuin.

529795
Kerkcomplex St. Adrianus

Inleiding

RK KERKCOMPLEX Sint Adrianus, bestaande uit een KERKGEBOUW met MUUR en HEILIG-HARTBEELD, en PASTORIE met TERRAS. Het complex is gebouwd in een van de neogotiek afgeleide stijl, de "Rotterdamse gotiek", met brede spitsbogen. Het complex met bijbehorende ommuring van het kerkplein is in 1928 ontworpen door Jos. Margry (Josephus Cornelius Franciscus; 1888-1982). In 1930-1931 gebouwd door aannemer Van Sambeek uit Haarlem. De architect heeft in zijn ontwerp een nieuw liturgisch uitgangspunt voor de kerkenbouw toegepast, waarbij onbelemmerd zicht op het hoofdaltaar een rol speelde. De kerk is de laatste van de 54 kerken die gebouwd zijn door de drie kerkenbouwmeesters uit de familie Margry (E.J., A.A.J. en Jos.).

De parochie van St. Adrianus gaat terug tot zeker het begin van de 14de eeuw. De bouw van de huidige kerk was een plaatselijk prestigeproject. Het koor is vanwege de situering van het aan de parochie geschonken terrein op het noordwesten georiënteerd. De kerk verving een eerdere St. Adrianuskerk van 1868 op een andere plaats, die wederom een voorganger had van 1790. Ook de huidige NH kerk was voor de reformatie een St. Adrianuskerk.

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als onderdeel van het oeuvre van de architect Jos. Margry en als laatste van een serie kerken en kerkcomplexen van de kerkenbouwers Margry; - vanwege de zeer zorgvuldig vormgegeven architectuur en de architectonische samenhang tussen kerk, pastorie en muur met beeld; - als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het katholieke kerkcomplex in het interbellum; - vanwege de ensemblewaarde van kerk en pastorie; - vanwege de situeringswaarde door de ligging op het plein en in de pastorietuin; - door het kerkhistorisch belang als voortzetting van de oude parochie van St. Adrianus; - beeldbepalend voor het centrum van Naaldwijk.

Molenstraat 31 2671 EW Naaldwijk Ja
Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning