Julianastraat 38, Alphen aan den Rijn

Inleiding

WINKELWOONHUIS uit omstreeks 1850 met nagenoeg in oorspronkelijke staat verkerend winkelinterieur uit circa 1910. Aan de achterzijde een plat afgedekte jongere aanbouw.

Het pand is beeldbepalend gesitueerd in de gevelwand van de Julianastraat.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaande uit twee bouwlagen onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen, waarvan de noklijn evenwijdig aan de straat. De voorgevel heeft een natuurstenen plint en wordt afgesloten door een geprofileerde gootlijst op klossen. Op de begane grond de houten winkelpui gevormd door twee etalages aan weerszijden van een terugliggende glasdeur onder een zware latei. Daarboven een in blokken met schijnvoeg gepleisterde verdieping met gepleisterde hoeklisenen, die zich ook aan weerszijden van de winkelpui bevinden, en twee zesruits vensters.

INTERIEUR Op de begane grond een kamer-en-suite met in het voorste gedeelte het oorspronkelijke winkelinterieur met etalagekasten, een grote wandkast en een toonbank. Schuifdeuren met oud glas en in de achterkamer een paneellambrizering en schouw. Keuken met oude tegelvloer en privaat. Op de verdieping is de oorspronkelijke indeling met bedstee.

Waardering

Het pand met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en gaaf voorbeeld van een woonwinkelpand in sobere vormgeving uit het midden van de 19de eeuw met een gaaf bewaard winkelinterieur uit omstreeks 1910.

Het pand is beeldbepalend gesitueerd in de Julianastraat.

Dergelijke eenvoudige doch gave woonwinkelpandjes hebben een hoge zeldzaamheidswaarde.