Paradijslaan 3, Alphen aan den Rijn

Inleiding

Het VERENIGINGSGEBOUW, "St. Jozef", is 'met het oog op de behoefte der jongelieden' in 1903 gebouwd in Nieuwe Historiserende trant. De grote rondboogvensters in de westgevel zijn recentelijk vernieuwd.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een samengesteld zadeldak met leidekking. De gevels worden ingedeeld met overwegend vensters met kleine roedenverdeling en afgesloten door een overstekende gootlijst op klossen.

Symmetrische voorgevel (noord) met hoge, in blokken gepleisterde plint. Centraal een hoog opgaand risaliet onder steekkap, geflankeerd door twee plat afgedekte entreeportalen met dubbele deuren met halfronde bovenlichten onder rondbogen op zuiltjes. In de risaliet een groot rondboogvenster met aan weerszijden een achtruits venster. Voor de oostgevel een plat afgedekte aanbouw. In het INTERIEUR is de zaal met toneelpodium uit de bouwtijd, een gepleisterd spiegelgewelf en een schouw bewaard gebleven.

Waardering

Het verenigingsgebouw met bijbehorende interieuronderdelen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde te weten de oorspronkelijke functie en de Nieuw Historiserende bouwstijl van met name de voorgevel aan het plein.

Het pand heeft in hoge mate stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering aan het plein bij de St. Bonifatiuskerk en als onderdeel van het kerkelijke complex.

Het pand is in- en uitwendig redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

516116
R.K. kerkcomplex H. Bonifacius

Inleiding

Complex van de St. Bonifatiuskerk, met Neo-Gotische KRUISBASILIEK, PASTORIE, BIDKAPEL en VERENIGINGSGEBOUW 'St. Jozef' in Traditionalistische trant. De kerk en pastorie zijn in 1885-1886 gebouwd, op het terrein van de boomgaard Het Paradijs, naar ontwerp van de Rotterdamse architect E.J. Margry. De aannemer was A. Moons uit Berkel. De eerste steen is gelegd op 14 april 1885 en op 18 februari 1886 is de kerk ingezegend. In 1939 is tussen de kerk en de pastorie een nieuw tussenlid gebouwd met daarachter de nieuwe sacristie. Het gepolychromeerde Neo-Gotische interieur van de kerk is in de loop der jaren door verschillende kunstenaars tot stand gekomen. In 1891 is de bidkapel van de oude begraafplaats overgebracht naar de huidige locatie en twee jaar later werd het missiekruis geplaatst. Het verenigingsgebouw (St. Jozefzaal) dateert uit 1903. De parochieschool (1911) en het voormalige patronaatsgebouw St. Pancratius (1925) maken deel uit van het kerkelijke complex maar zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De gebouwen zijn gesitueerd rond een vierkant plein aan de Paradijslaan in het centrum van Alphen aan den Rijn. De hoofdfaçade van de kerk (oost) ligt aan de Paradijslaan, het koorgedeelte is naar het westen georiënteerd. De pastorie ligt iets verder terug gerooid en is ter hoogte van het zuidtransept via een tussenlid verbonden met de kerk. Het verenigingsgebouw vormt de zuidwand van het plein en grenst met de voorgevel (noord) aan het plein. De begraafplaats met de bidkapel ligt ten noorden van de kerk.

Waardering

Het kerkelijke complex St. Bonifatius is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van de hausse in katholieke Neo-Gotische kerkbouw na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853.

Het kerkelijk complex St. Bonifatius is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de rijk uitgevoerde neo-gotische bouwstijl van de kerk en pastorie, kenmerkend voor het oeuvre van de architect E.J. Margry en een belangrijke stroming in de ontwikkeling van de jonge Nederlandse bouwkunst.

Het kerkelijke complex St. Bonifatius is beeldbepalend gesitueerd aan de Paradijslaan in het centrum van Alphen aan de Rijn en bezit hoge ensemblewaarde door de situering rond het plein.

De complexonderdelen zijn in hoge mate gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel uit- als inwendig.

Verenigingsgebouw Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging oorspronkelijke functie Ja
Paradijslaan 3 2405 CC Alphen aan den Rijn Ja
B 10350 Alphen aan den Rijn