Paradijslaan 6, Alphen aan den Rijn

Inleiding

De bij de St. Bonifatiuskerk behorende PASTORIE in Traditionalistische bouwtrant met Neo-Renaissance en Neo-Gotische elementen is tegelijk met de kerk in 1885-1886 gebouwd naar ontwerp van de architect E.J. Margry. In 1939 onderging de pastorie een grote verbouwing waarbij de meeste vensters werden voorzien van nieuwe beglazing, de inrichting werd vernieuwd en een serre aan de tuinzijde werd aangebouwd.

Omschrijving

Op vierkante grondslag opgetrokken pastorie van twee bouwlagen onder een zadeldak en afgeknot schilddak met leien in Maasdekking. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en voorzien van hoeklisenen en een fries met zaagtandlijst; gepleisterde speklagen. De gevels zijn ingedeeld met overwegend T-vensters met glas-in-lood in de bovenlichten onder segmentbogen en siermetselwerk in de boogvelden; natuurstenen lateien en waterdorpels. In de voorgevel (oost) een asymmetrisch geplaatst (links) risaliet met tuitgevel met op de begane grond en de verdieping twee naast elkaar geplaatste vensters onder één segmentboog en in de top twee ronde blinde nissen aan weerszijden van een samengesteld venster onder een rondboogvormige strek; het venster heeft roedentracering in Neo-Gotische stijl overeenklomstig de vensters van de naburige kerk. Rechts van de risaliet drie vensterassen en een smal terugliggende deel met één vensteras. Uiterst links is de entreepartij in een portiek met hoekkolom onder een balkon met ijzeren balkonhekje met krulwerk, ook bij de bordestrap een smeedijzeren hek waarin gotische vierpassen zijn verwerkt. De entree wordt gevormd door de oorspronkelijke paneeldeur onder een getoogd bovenlicht met smeedwerk en daarboven een balkondeur. In de terugliggende travee een tweede ingangspartij aan een stoep.

Rechts in de achtergevel een, minder rijk gedecoreerde, tuitgevel identiek aan de voorgevel en glas-in-lood bovenlichten en glasdeuren in de serre uit 1939.

Waardering

De pastorie van St. Bonifatiuskerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van de hausse in katholieke Neo-Gotische kerkbouw na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853.

De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de Traditionalistische bouwstijl met Neo-Renaissance en Neo-Gotische elementen, kenmerkend voor het oeuvre van de architect E.J. Margry.

De pastorie is beeldbepalend gesitueerd aan de Paradijslaan in het centrum van Alphen aan de Rijn en bezit hoge ensemblewaarde door de onderlinge ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen aan het plein.

De pastorie is in hoge mate gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516115
Complexnaam
R.K. kerkcomplex H. Bonifacius
Provincie
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van de St. Bonifatiuskerk, met Neo-Gotische KRUISBASILIEK, PASTORIE, BIDKAPEL en VERENIGINGSGEBOUW 'St. Jozef' in Traditionalistische trant. De kerk en pastorie zijn in 1885-1886 gebouwd, op het terrein van de boomgaard Het Paradijs, naar ontwerp van de Rotterdamse architect E.J. Margry. De aannemer was A. Moons uit Berkel. De eerste steen is gelegd op 14 april 1885 en op 18 februari 1886 is de kerk ingezegend. In 1939 is tussen de kerk en de pastorie een nieuw tussenlid gebouwd met daarachter de nieuwe sacristie. Het gepolychromeerde Neo-Gotische interieur van de kerk is in de loop der jaren door verschillende kunstenaars tot stand gekomen. In 1891 is de bidkapel van de oude begraafplaats overgebracht naar de huidige locatie en twee jaar later werd het missiekruis geplaatst. Het verenigingsgebouw (St. Jozefzaal) dateert uit 1903. De parochieschool (1911) en het voormalige patronaatsgebouw St. Pancratius (1925) maken deel uit van het kerkelijke complex maar zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De gebouwen zijn gesitueerd rond een vierkant plein aan de Paradijslaan in het centrum van Alphen aan den Rijn. De hoofdfaçade van de kerk (oost) ligt aan de Paradijslaan, het koorgedeelte is naar het westen georiënteerd. De pastorie ligt iets verder terug gerooid en is ter hoogte van het zuidtransept via een tussenlid verbonden met de kerk. Het verenigingsgebouw vormt de zuidwand van het plein en grenst met de voorgevel (noord) aan het plein. De begraafplaats met de bidkapel ligt ten noorden van de kerk.

Waardering

Het kerkelijke complex St. Bonifatius is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van de hausse in katholieke Neo-Gotische kerkbouw na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853.

Het kerkelijk complex St. Bonifatius is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de rijk uitgevoerde neo-gotische bouwstijl van de kerk en pastorie, kenmerkend voor het oeuvre van de architect E.J. Margry en een belangrijke stroming in de ontwikkeling van de jonge Nederlandse bouwkunst.

Het kerkelijke complex St. Bonifatius is beeldbepalend gesitueerd aan de Paradijslaan in het centrum van Alphen aan de Rijn en bezit hoge ensemblewaarde door de situering rond het plein.

De complexonderdelen zijn in hoge mate gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel uit- als inwendig.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Paradijslaan 6 2405 CC Alphen aan den Rijn Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 10350 Alphen aan den Rijn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1885 1886 vervaardiging
1939 1939 verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Margry, E.J. ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven