Arendsweg 61, Beverwijk

Inleiding

Voormalige ULO-SCHOOL uit 1923, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkcomplex O.L.V. van Goede Raad. Dit tussen de hoofdingang van de kerk en de Galgenweg gesitueerde schoolgebouw telde vier klassen (twee op elke bouwlaag) en was bestemd voor meisjes. Het exterieur verkeert, afgezien van enkele kleine wijzigingen, nog vrijwel in de oorspronkelijke staat: de schoorsteen halverwege de nok en de kleine dakkapel op het rechterzijschild zijn verdwenen en de twee zoldervensters in de voorgevel verbreed.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde school van twee bouwlagen onder een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak waarvan de noklijn evenwijdig loopt aan de Galgenweg. De buitengevels zijn opgetrokken in deels gesinterde bruine klinkers (formaat circa 20 x 5 cm) in kruisverband met verdiepte voeg. Naast baksteen is grijs graniet toegepast voor de deklijsten op de voor- en achtergevel, de aanzetten van de strekken boven de vensters en deuren, en rond de ingang. De kopse voor- en achtergevel zijn uitgevoerd als tuitgevel met onderaan schouders en een tuit in de vorm van een vierkante schoorsteen. In de voorgevel (ZW) bevindt zich links een ondiepe spitsboogportiek waarin een opgeklampte dubbele deur onder een segmentboog bekroond door een ingemetseld kruis van grijs graniet. Ter plaatse van de aanzetten van de segmentboog en onder- en bovenaan de schuine dagkanten is eveneens grijs graniet toegepast. Rechts heeft de gevel een hoog aangebrachte spitsboognis waarin een Heilig Hartbeeld geplaatst op een sokkel van grijs graniet. De eerste verdieping is blind. Middenboven bevinden zich twee zoldervensters (oorspronkelijk tweeruits). De voorgevel wordt links geflankeerd door een steunbeer waarvan de bovenkant en de versnijding halverwege uitgevoerd zijn in grijs graniet. De rechterzijgevel (ZO) telt op beide bouwlagen acht paarsgewijs en terugliggend geplaatste vensters voorzien van een vierruits stolpraam met tweeruits bovenlicht. In het midden van de linkerzijgevel (NW) markeren vier smalle klimmende vensters (v.l.n.r. drie-, vier-, vijf- en zesruits) de plaats van de achterliggende trap. Rechts hiervan heeft de eerste verdieping een drietal vierruits vensters. Het linker gedeelte van de gevel is voorzien van vijf kleine vensters: linksboven een paar en op de begane grond links één en rechts hiervan een paar. In de door de voorbouw van de kerk deels aan het oog onttrokken achtergevel (NW) bevindt zich rechts een opgeklampte deur en een vierruits zoldervenster.

Het interieur verkeert nog gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer paneeldeuren met bovenin een vierruits raam, een naar de eerste verdieping leidende rechte steektrap met halverwege een bordes, langs deze trap een houten handlijst rustend op vertikale smeedijzeren staven, en een met brede delen beschoten gordingenkap. In elk van de vier voormalige klaslokalen stond een kachel waarvan de pijp uitmondde in een nog aanwezig gemetseld rookkanaal bovenin één van de twee hoeken aan de gangzijde van het lokaal.

Waardering

De voormalige ULO-school voor meisjes is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarden als ruimtelijk-functioneel onderdeel van het rooms-katholiek kerkcomplex 'O.L.V. van Goede Raad', vanwege de voor het oeuvre van Kropholler kenmerkende robuust traditionalistische baksteen architectuur, gaaf bewaard m.n. het exterieur.

515948
Onze Lieve Vrouw van Goede Raad

Inleiding

Rooms-katholiek KERKCOMPLEX 'Onze Lieve Vrouw van Goede Raad' bestaande uit vier onderdelen: een gelijknamige KERK (Arendsweg 59), een PASTORIE 'In loco pascuae' (Arendsweg 57), een voormalig PATRONAATSGEBOUW (Arendsweg 57A) genaamd 'St. Jozefzaal', en een voormalige ULO-SCHOOL voor meisjes (Arendsweg 61). Het geheel werd gebouwd naar ontwerp van architect A.J. Kropholler in de voor hem kenmerkende robuuste traditionalistische baksteenarchitectuur. De bouw van de kerk geschiedde in twee fasen: in 1914-1915 de voorste helft tot en met de tweede schiptravee; in 1927 kwamen daar drie traveeën bij en een voorbouw met fronttoren. De uit 1920 daterende St. Jozefzaal haaks tegen de rechter helft van de voorbouw verbindt de kerk met de in 1914 gebouwde pastorie. Haaks tegen de linker helft van de voorbouw sluit een kleine vierklassige ULO-school aan uit 1923. Op 20 mei 1914 vond in opdracht van de bouwcommissie van de nieuw op te richten parochie O.L.V. van Goeden Raad de aanbesteding plaats van de pastorie en het eerste gedeelte van de kerk. Evenals bij de tweede bouwfase konden alleen r.-k. aannemers inschrijven. Het werk werd gegund aan de firma G. v.d. Elshout Azn. te Scheveningen die met f 62.475,- het laagst had ingeschreven. De tweede fase werd na de aanbesteding op 26 april 1927 eveneens gegund aan de laagste inschrijver (f 46.444,-), de firma P. Langendijk uit Beverwijk. De openbare aanbesteding van de school had plaats op 20 juni 1923 waarna de bouw werd gegund aan N.V. Aannemers Maatschappij "Noord-Holland" te Heemskerk. Het complex is opvallend gelegen op de hoek van de Arendsweg en de Galgenweg en in de zicht-as van de Boeweg.

Omschrijving

Het kerkcomplex 'O.L.V. van Goede Raad' bestaat uit vier afzonderlijk te beschermen onderdelen: een door een ruim voorplein van de Arendsweg gescheiden kerkgebouw evenwijdig aan de Galgenweg (zuidoostzijde) en met de hoofdingang aan het versmalde achterste gedeelte van het voorplein, een linksvoor tegen het kerkgebouw aansluitende voormalige vierklassige ULO-school die eveneens evenwijdig gelegen is aan de Galgenweg met de ingang aan het voorplein, en een rechts van het voorplein gesitueerde pastorie die door een voortuin gescheiden wordt van de Arendsweg en door het achterliggende voormalige patronaatsgebouw verbonden is met de kerk. De kerk, de school en de St. Jozefzaal hebben een (nagenoeg) rechthoekige plattegrond, de pastorie een L-vormig grondplan. Alle vier complexonderdelen zijn opgetrokken in deels gesinterde bruine baksteen en, met uitzondering van de St. Jozefzaal die een plat dak heeft, voorzien van een hoog zadeldak gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De noklijn van het kerk- en schooldak loopt evenwijdig aan de Galgenweg, het pastoriedak heeft de nok evenwijdig aan de Arendsweg. Dit laatste geldt ook voor het met dezelfde pannen gedekte zadeldak van de boven de voorbouw uitrijzende rechthoekige fronttoren. De pastorie en de school tellen beide twee bouwlagen, de St. Jozefzaal is één bouwlaag hoog. De diverse nevenruimten rond de kerk zijn eveneens merendeels één bouwlaag hoog en voorzien van een plat dak. Naast baksteen zijn diverse soorten natuursteen toegepast (o.a. graniet, hardsteen, zandsteen, kalksteen), met name voor constructieve onderdelen zoals aanzetstenen, lekdorpels, kraagstenen deklijsten en duimstenen.

Waardering

Het rooms-katholiek kerkcomplex 'Onze Lieve Vrouwe van Goede Raad', bestaande uit een kerk 'O.L.V. van Goede Raad', een pastorie 'In loco pascuae', een voormalig patronaatsgebouw 'St. Jozefzaal' en een voormalige ULO-school, is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorisch waarde als gaaf bewaard voorbeeld van kerkelijke architectuur uit het eerste en tweede kwart van de twintigste eeuw, opgetrokken in Kropholleriaanse stijl. Daarnaast heeft het complex situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van de Arendsweg en de Galgenweg. Het complex is tevens van belang als karakteristiek onderdeel uit het oeuvre van architect A.J. Kropholler.

Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Arendsweg 61 A 1944 JA Beverwijk