Boslaan 16, Warnsveld

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

HOUTEN PRE-FABWONING, afkomstig uit Noorwegen, gebouwd omstreeks 1920 in opdracht van De Jonge van Ellemeet. Omstreeks dezelfde tijd zijn de woningen getoond op de Worldfare in Heidelberg. Het houten huis is gelegen aan de westzijde van de Boslaan aan de oostrand van het villapark te Warnsveld. De aanleg van het villapark dateert van omstreeks 1915.

Omschrijving

Het HOUTEN HUIS met rechthoekige plattegrond bestaat uit twee bouwlagen en een vliering afgesloten door een mansardekap gedekt met rode tuile du Nordpannen. De gevels zijn boven de bakstenen fundering met trasraam en rollaag opgetrokken in horizontale houten rabatdelen met verticale stijlen met op de scheiding van de verdieping een horizontale plank. Op de knik in de kap bevindt zich een plank, waardoor de pannen van het bovenste dakschild iets uitsteken. Het overstekend dak wordt boven de beschoten geveltop afgesloten door windveren. De houten woning is geisoleerd met turf. In de muuropeningen bevinden zich houten kozijnen met tweeruits naar buitenslaande draairamen met bovenlicht en houten paneeldeuren. De vensters op de begane grond worden aan weerszijden geflankeerd door houten luiken. Het vrijstaande houten huis heeft een nokrichting oost-west, met de oostgevel gekeerd naar de bosrand. In deze gevel bevindt zich de entree. Boslaan 16 is gebouwd in navolging van Boschrand' op nummer 18.

Rechts in de VOORGEVEL (oostgevel) bevindt zich de ingangspartij bestaande uit een houten paneeldeur met tweeruits bovenlicht aan weerszijden geflankeerd door een tweeruits draairaam met enkelruits bovenlicht. Links bevindt zich een vierruits stolpraam met tweeruits bovenlicht op de begane grond. Op de verdieping bevinden zich twee identieke regelmatig verdeelde raampartijen als linksonder. In de geveltop bevinden zich drie gekoppelde enkelruits draairamen.

Links in de LINKERZIJGEVEL bevindt zich een enkelruits deur met tweeruits bovenlicht aan weerszijden geflankeerd door luiken. Rechts in de gevel bevindt zich een raampartij identiek aan die in de voorgevel. Centraal in het onderste dakschild bevindt zich een dakkapel met twee gekoppelde vierruits stolpramen.

Links in de ACHTERGEVEL bevindt zich een houten paneeldeur met tweeruits bovenlicht. Rechts onder bevindt zich een enkelruits raam met tweeruits bovenlicht. Op de verdieping bevinden zich twee regelmatig verdeelde raampartijen, identiek aan die in de voorgevel. In de geveltop bevinden zich drie gekoppelde enkelruits draairamen.

Centraal in de RECHTERZIJGEVEL bevinden zich twee gekoppelde vierruits stolpramen met tweeruits bovenlichten met links en rechts een vierruits stolpraam met tweeruits bovenlicht. Centraal in het onderste dakvlak bevindt zich een dakkapel met vier gekoppelde tweeruits draairamen.

In het INTERIEUR is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. De zwart marmeren schouwen, deuren en plafonds zijn nog authentiek.

Waardering

HOUTEN PREFABWONING gebouwd omstreeks 1920 aan de rand van het villapark in Warnsveld in opdracht van de Jonge van Ellemeet.

- Van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven geïsoleerde houten prefabwoning uit Noorwegen. Kenmerkend voor de prefabwoningen is de houten hoofdconstructie bestaande uit horizontale rabatdelen met een verticaal beschoten geveltop.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de woning in het villapark te Warnsveld, aangelegd in 1915. Eveneens van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering naast een identieke woning van groter formaat.

- Van cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven prefab woning zoals die zijn gepresenteerd op de Worldfare te Heidelberg omstreeks 1920. Naar aanleiding van deze tentoonstelling hebben de houten huizen bekendheid verworven en zijn vervolgens op verscheidene plaatsen in Nederland neergezet.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515845
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Boslaan 16 7231 DH Warnsveld Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Noors houten huis Pre-fabwoning
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 1507 Warnsveld
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1915 1925 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Jonge van Ellemeet, de ; Gelderland opdrachtgever
Naar boven