Croylaan 12, Aarle-Rixtel

Omschrijving

KASTEELBOERDERIJ behorende tot de buitenplaats Kasteel Croy. Het voorplein/de voorburcht wordt aan de noordwestzijde afgesloten door een langgerekte boerderij uit ca.1850-1860. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen gebouw bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak (nieuwe pan). De voorgevel heeft aan de linkerzijde de toegangsdeur met tweeruits bovenlicht geflankeerd door een zesruitsvenster met luiken; uiterst een getoogde dubbele inrijdeur en in het midden zijn later (ca.1920) vier stalvensters in een gecementeerde omlijsting aangebracht, waarbij het oorspronkelijke ronde venster is dichtgezet. De achtergevel met bloktandlijst onder de goot heeft verschillende wijzigingen ondergaan (vernieuwd metselwerk, nieuwe vensters).

Waardering

KASTEELBOERDERIJ van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de beeldbepalende ligging aan het voorplein;

- vanwege het bouwvolume;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515759
Complexnaam
Croy
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TOEGANGSBRUG (3), POORTGEBOUW (4), TUINMUUR (5), SCHAAPSKOOI (6), KASTEELBOERDERIJ (7) Ten noorden van de Goorloop tussen het dorp Stiphout en Aarle-Rixtel ligt de historische buitenplaats Kasteel Croy, waarvan de grondbezitter Rutgher van Erp voor het eerst in 1472 wordt vermeld. Het kasteel heeft, ondanks zijn verdedigbare karakter, waarschijnlijk nooit als verdedigingswerk gediend. In 1477 werd Jacob van Croy de nieuwe eigenaar, die er zijn naam aan verleende. Onder het beheer van de welgestelde Cornelis I van Bergen, werd het kasteel vermoedelijk met de zuidwestvleugel uitgebreid. Van 1772 tot 1872 in bezit van de familie Van Brugghen, waarna het, door testamentaire beschikking, een bejaardenhuis werd en sinds 1977 een kantoorfunctie kreeg. De aanleg rondom het kasteel heeft van oudsher een utilitair karakter met de moestuinen in de nabijheid van het hoofdgebouw, verder is de infrastructuur (grachten en lanen) van belang evenals de nog onaangetaste setting van het kasteel in de weilanden.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven.

Waardering:

De HISTORISCHE BUITENPLAATS is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - als zeldzaam voorbeeld van een omgracht, laat 15de-eeuws adellijk huis in Brabant; - vanwege de kenmerkende infrastructuur met lanen en grachten in combinatie met de visueel-landschappelijke waarde; - vanwege het complex van de bouwkundige onderdelen en de tuin- en parkaanleg.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Croylaan 12 5735 PC Aarle-Rixtel Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 1810 Aarle-Rixtel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1860 vervaardiging
Naar boven