Croylaan 14, Aarle-Rixtel

Omschrijving

POORTGEBOUW behorende tot de buitenplaats Kasteel Croy. Ten oosten van het kasteel staat een bakstenen poort met achthoekige traptoren uit ca.1500. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken gebouw bestaat uit anderhalve bouwlaag onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen trapgevels; de toren van twee geledingen onder een met leien gedekte spits. Op het dak staan twee gemetselde hoekschoorstenen en een klokkentorentje onder een leien dakje met windveren; goot op klossen. De poortdoorgang heeft aan de voor(straat)zijde een korfboog en aan de achterzijde een spitsboog. Aan weerszijden van de doorgang een kloostervenster, op de verdieping kleine roedenvensters met luiken. Bovenste geleding van de toren met spitsboogvormige spaarvelden. Keienbestrating.

Waardering

POORTGEBOUW van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de gaaf bewaarde eenheid van een middeleeuws kasteel met voorburcht en poortgebouw;

- vanwege de ensemblewaarde;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515756
Complexnaam
Croy
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TOEGANGSBRUG (3), POORTGEBOUW (4), TUINMUUR (5), SCHAAPSKOOI (6), KASTEELBOERDERIJ (7) Ten noorden van de Goorloop tussen het dorp Stiphout en Aarle-Rixtel ligt de historische buitenplaats Kasteel Croy, waarvan de grondbezitter Rutgher van Erp voor het eerst in 1472 wordt vermeld. Het kasteel heeft, ondanks zijn verdedigbare karakter, waarschijnlijk nooit als verdedigingswerk gediend. In 1477 werd Jacob van Croy de nieuwe eigenaar, die er zijn naam aan verleende. Onder het beheer van de welgestelde Cornelis I van Bergen, werd het kasteel vermoedelijk met de zuidwestvleugel uitgebreid. Van 1772 tot 1872 in bezit van de familie Van Brugghen, waarna het, door testamentaire beschikking, een bejaardenhuis werd en sinds 1977 een kantoorfunctie kreeg. De aanleg rondom het kasteel heeft van oudsher een utilitair karakter met de moestuinen in de nabijheid van het hoofdgebouw, verder is de infrastructuur (grachten en lanen) van belang evenals de nog onaangetaste setting van het kasteel in de weilanden.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven.

Waardering:

De HISTORISCHE BUITENPLAATS is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - als zeldzaam voorbeeld van een omgracht, laat 15de-eeuws adellijk huis in Brabant; - vanwege de kenmerkende infrastructuur met lanen en grachten in combinatie met de visueel-landschappelijke waarde; - vanwege het complex van de bouwkundige onderdelen en de tuin- en parkaanleg.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Croylaan 14 5735 PC Aarle-Rixtel BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 1810 Aarle-Rixtel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1500 1500 vervaardiging
Naar boven