Erve Kolkman, Neede

Omschrijving

Het voormalig BAKHUIS afgesloten door een zadeldakgedekt met Hollandse pannen is aan de achterzijde verlengd met een houten aanbouw met zadeldak gedekt met muldenpannen. Het bakhuis is rechts van de bijschuur gesitueerd met identieke nokrichting opgetrokken in halfsteens verband.

Centraal in de VOORGEVEL bevindt zich een segmentboogvormige houten opgeklampte deur afgesloten door een rollaag. In de geveltop met eenvoudige windveren bevindt zich een halfronde vensteropening omsloten door een rollaag zonder invulling. De LINKERZIJGEVEL is deels van steen, deels van hout.

De houten ACHTERGEVEL eindigt in een topgevel.

De RECHTERZIJGEVEL is deels van steen, deels van hout. Links in deze gevel bevindt zich een halfrond raam met vorktracering omsloten door een rollaag.

Voormalig BAKHUIS verlengd en gebruikt als varkensschuur.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een bakhuis/varkensschuur als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex karakteristiek gelegen in het agrarisch landschap, buiten de bebouwde kom van Noordijk.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard bakhuis/varkensschuur die deel uitmaakt van een complex, als zodanig illustratief voor het leven op het platteland omstreeks de eeuwwisseling.

515563
Erve Kolkman

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX Erve Kolkman' bestaande uit een HALLEHUISBOERDERIJ (1798/1853) van het type LOS HOES, een SCHUUR (1914) en een voormalig BAKHUISJE. Erve Kolkman' is een van de oudere boerenerven van Neede, daterend van voor de achttiende eeuw. Aan het einde van de achttiende eeuw is de boerderij ingrijpend verbouwd en is vervolgens gewijzigd en uitgebreid in de negentiende en twintigste eeuw. De laatste wijziging die heeft plaatsgevonden na 1940 is de platte aanbouw tegen de linkerzijgevel van de boerderij. Deze aanbouw valt niet onder de bescherming.

1. Hallehuisboerderij

2. Schuur

3. Bakhuisje Het complex is vanaf de achttiende eeuw tot op heden in bezit van de familie Schukkink die tot op heden het boerenbedrijf uitoefent. De boerderij met de bijgebouwen liggen gegroepeerd in het agrarisch landschap op enige afstand, ten westen, van de G.L. Rutgersweg buiten de bebouwde kom, ten zuiden van Noordijk. De linde voor het voorhuis herinnert nog aan de oude erfaanleg.

Omschrijving

De boerderij is van het type hallehuis met middenlangsdeel en onderschoor. Het zadeldak met de rietgedekte nok bevindt zich tussen twee beschoten topgevels. De rechterzijde van het voorhuis is gedeeltelijk opgewipt. In de voorgevel is het jaartal 1798' aangebracht met behulp van smeedijzeren muurankers. In de achtergevel bevindt zich wit gepleisterde, decoratieve sluitsteen waarop in relief twee aaneengesmede harten plus twee pluimen van een lijkkoets, de initialen en het jaartal H I(J) S / HDGH / 18.53' zijn aangebracht. De sluitsteen is geplaatst ter ere van het huwelijk van Hendrik-Jan Schukkink met Hendrika .. Groot Hornten. Aan de onderzijde van de steen bevindt zich de afbeelding van een klavertje vier.

De schuur met afgewolfd zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen is gelegen ten noorden van de boerderij. In de sluitsteen van de deeldeuren is het jaartal 1914' aangebracht. Rechts van de schuur bevindt zich het voormalig bakhuisje met dezelfde nokrichting. Het bakhuisje met zadeldak, gedekt met Hollandse en muldenpannen is aan de achterzijde verlengd en verbouwd tot varkensschuur. De gebouwen zijn opgetrokken in kruisverband met uitzondering van het voormalig bakhuisje in halfsteens verband.

Waardering

Historisch gegroeid COMPLEX bestaande uit een HALLEHUISBOERDERIJ, SCHUUR en BAKHUISJE uit het einde van de achttiende, negentiende en begin twintigste eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van boerderijcomplex bestaande uit een hallehuisboerderij met kenmerkende onderschoor, bijzondere sluitsteen en beschoten topgevels, schuur en voormalig bakhuisje.

- Van stedenbouwkundige waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven, historisch gegroeid complex, karakteristiek gelegen in het agrarisch landschap buiten de bebouwde kom van Noordijk.

- Van cultuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van het type hallehuisboerderij kenmerkend voor dit deel van Gelderland.

Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
G.L.Rutgersweg 9 7161 PC Neede BY Ja