Omschrijving onderdeel 3:

THEEKOEPEL, XIXb; op dit moment ten dele afgebroken en opgeslagen; heeft al op drie verschillende plaatsen gestaan en zal herplaatst worden op de zuidoostpunt van het huiseiland; achtkantige houten koepel onder ruim overstekend rond rietdak, op hoge bakstenen onderbouw; op overgang van voet naar opbouw een houten omloop met eenvoudige balustrade; vensters aan alle zijden met een diagonale meerruitsverdeling; houten trap van 5 treden naar omloop.

Waardering

THEEKOEPEL is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarden;

- als wezenlijk onderdeel van de historische buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515556
Complexnaam
Rusthoven
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving complex:

Rusthoven is een relatief klein, in oorsprong 17e eeuws huis op een klein streng symmetrisch terrein, waarvan de structuur het belangrijkste aspect vormt; van een parkaanleg is geen sprake; wel zijn er binnen de gracht restanten, die wijzen op een oude inrichting met nutstuinen. De structuur bestaat uit een lange oprijlaan, die uitmondt in het dubbel omgrachte rechthoekige borgterrein; dit terrein is omgeven door graslanden en een groot verwilderd terrein ten oosten langs de oprijlaan. In het noorden wordt het beschermde complex begrensd door de provinciale weg van Groningen naar Delfzijl, in het oosten door de buitenplaats Ekenstein, aan de zuidkant door het Damsterdiep en aan de westkant door een perceel jong bos. Er is een theekoepel in vervallen staat, verder geen opstallen. De historische buitenplaats Rusthoven omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), THEEKOEPEL (3), BRUG (4) en HEK (5).

Binnen het complex bevindt zich een nieuwe houten schuur, die niet beschermenswaard is; ook de nieuwe tuininrichtingen om het huis vallen buiten de bescherming.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

NB: Binnen het complex bevinden zich een nieuwe houten schuur en de ruïnes van een oude steenfabriek. Deze opstallen vallen niet onder de bescherming van rijkswege. Hetzelfde geldt voor de nieuwe tuininrichtingen om het huis.

Waardering

De historische buitenplaats Rusthoven is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de gaaf bewaard gebleven oude hoofdstructuur van de parkaanleg met het centraal gelegen hoofdgebouw en vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden; het complex is een goed voorbeeld van een kleine borg met een eenvoudige geometrische terreinstructuur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rijksweg 39 9917 PT Wirdum Gn BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 756 Loppersum
Naar boven