Hefswalsterweg 45, Uithuizermeeden

Omschrijving

ARBEIDERSWONING van het krimpjestype, gebouwd omstreeks 1920 en gelegen ten noorden van de boerderij. De woning, die aan beide zijden een krimp heeft, is opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van klinkers. Het pand heeft een driezijdig wolfdak, gedekt met een cementpan, tegen een rechte voorgevel met strakke windveren. Op de nok twee gemetselde schoorstenen; goot op houten klossen. De entree bevindt zich in de oostgevel en bestaat uit een houten deur met bovenlicht en strek; links van de entree twee T-vensters. De zuidgevel heeft zowel op de begane grond als in de top twee T-vensters en de westgevel heeft een samengesteld venster. Alle T-vensters zijn voorzien van een strek. Het achterdeel van de woning heeft in beide krimpen een klein venster, in de oostgevel een driedelig venster en een dichtgezet keldervenster met strek, en in de noordgevel twee vensters met zijlicht (niet origineel) en een klein venster. Al deze vensters hebben een rollaag.

Arbeiderswoning uit omstreeks 1920 van algemeen belang vanwege cultuurhistorisch waarde

- vanwege de karakteristieke vormgeving met krimpen

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij

- vanwege de kenmerkende ligging aan het begin van de oprijlaan langs de doorgaande weg.

515286
Boerderij-complex

Inleiding

Complex bestaande uit een VILLABOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR en STOOKHUT en een vrijstaande ARBEIDERSWONING. De van oorsprong waarschijnlijk uit de 19de eeuw stammende boerderij heeft vermoedelijk in 1898 een nieuwe hoofd- en bijschuur gekregen, getuige een steen in de hoofdschuur. In opdracht van de toenmalige eigenaar P.Y.H. Elings werden in 1921 de eindgevels van het voorhuis opgetrokken om extra kamers op de verdieping te creëren en kwam er een nieuwe kap op. Uitvoerder was R. Dertien uit Uithuizen, die het pand een Eclectische uiterlijk gaf met Chaletstijl elementen. Na 1921 is aan de hals van het huis een serre toegevoegd, afkomstig van een andere boerderij.

Het deels omgrachte complex met singelbeplanting is fraai gelegen aan de zuidkant van de Hefswalsterweg ten noordwesten van Uithuizermeeden. Bij de boerderij zijn een boomgaard en een siertuin aangelegd. De bijbehorende arbeiderswoning, die omstreeks 1920 is gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, ligt aan het begin van de oprijlaan naar de boerderij.

Waardering

Complex, bestaande uit een villaboerderij en een arbeiderswoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als representatief voorbeeld van een boerderijcomplex met arbeiderswoning dat rond 1920 zijn huidige vorm kreeg

- als getuigenis van de welvaart van de boerenstand in die periode

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie tussen de verschillende onderdelen

- vanwege de ruime ligging op een deels omgracht terrein met karakteristieke singelbeplanting.

Landarbeiderswoning Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning oorspronkelijke functie Ja
Hefswalsterweg 45 9982 TP Uithuizermeeden Ja
I 453 Uithuizermeeden