Rensumalaan 3, Uithuizermeeden

Omschrijving onderdeel 3:

BOUWHUIS, XVIII of ouder; gepleisterd gebouw op langgerekte rechthoekige plattegrond; één bouwlaag onder schilddak met grijze pannen en één nokschoorsteen; onregelmatige gevelindeling met dubbele inrijdeur en kloostervensters met natuurstenen tussendorpel; nieuwe dakkapellen geïnspireerd op de kapel van het huis. Via een lage tussenbouw met plat dakje is het bouwhuis op de noordoosthoek verbonden met de westelijke zijgevel van het huis.

Waardering:

BOUWHUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de verzorde archjitectuur - als functioneel en cultuurhistorisch onderdeel van de buitenplaats

515625
Rensumaborg

HISTORISCHE BUITENPLAATS RENSUMABORG Rensumalaan 3 te Uithuizermeeden, gemeente Eemsmond

Omschrijving complex: RENSUMABORG, in 1700 gebouwd op de kelders van een ouder huis, ligt op een relatief klein rechthoekig terrein, dat geheel omgracht is; achter het huis ligt een nieuw aangelegde tuin; van een park is in wezen geen sprake; de geometrische structuur met de lange oprijlaan is het belangrijkste aspect van de aanleg; de structuur dateert waarschijnlijk uit de 17e eeuw; op het omgrachte huiseiland, dat via een bakstenen brug met daarop een hek bereikbaar is, staat links voor het huis een bouwhuis, 18e eeuw of ouder; daartegenover, aan de andere kant van het voorplein staat een groep oude linden; de rest van de tuininrichting is hedendaags; achter het eiland, in het verlengde ervan ligt een perceel grasland, waar tot in de 19e eeuw ook een symmetrische aanleg was; deze is inmiddels teruggebracht; dit perceel ligt binnen het te beschermen gebied, evenals een aantal percelen aan weerszijden en aan de voorzijde van het huiseiland; zij zijn als landschappelijk-visuele buffer binnen de begrenzing opgenomen. Het complex wordt aan de noordzijde begrensd door de Oude Dijksterweg, aan de zuidkant door de spoorlijn van Groningen naar Roodeschool en ten westen en oosten door agrarische gronden van derden. Het complex ligt ten noordwesten van het dorp Uithuizermeeden De historische buitenplaats Rensumaborg omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), BOUWHUIS (3) en BRUG en HEK (4).

Waardering van het complex:

De historische buitenplaats Rensumaborg is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de gaaf bewaard gebleven symmetrische hoofdstructuur van de aanleg en vanwege de landschappelijk-visuele silhouetwerking. Het complex is een goed voorbeeld van een bescheiden borg met een eenvoudige geometrische terreinstructuur.

Bouwhuis Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Rensumalaan 3 9982 BH Uithuizermeeden Ja