Twiska 4, Abbega

Inleiding

De BOVENLEIDING langs de Twiska, die het transformatorhuis op het ontmoetingspunt van de Twiska met de Hissedyk en de Pikesyl verbindt met gemaal nr. 24, is in 1927 geplaatst, toen gemaal en transformatorhuis zijn gebouwd. Rond 1925 had het Waterschap Heeg, dat in 1918 was opgericht, opdracht gegeven voor het bouwen van 29 elektrische gemalen met transformatorhuizen en bovenleiding, die het werk van de windmolens in het ingepolderde gebied moesten vervangen. Het gemaal wordt nog steeds via de bovenleiding door stroom vanuit het transformatorhuis aangedreven. De bovenleiding is inmiddels buiten gebruik.

Omschrijving

De bovenleiding bestaat uit een tiental V-vormige houten telefoonpalen met horizontale dwarsverbinding, waaraan de electriciteitsdraden, om porseleinen knoppen (isolatoren) gewonden, zijn bevestigd.

Waardering

De bovenleiding aan de Twiska, aangelegd in 1927 samen met het transformatorhuis en gemaal, is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als uitdrukking van een technische ontwikkeling;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is;

- vanwege de functie en de historisch-ruimtelijke relatie met de bodemgesteldheid;

- vanwege de gaafheid.

515163
Gemaalcomplex

Inleiding

Complex bestaande uit een GEMAAL, een BOVENLEIDING en een TRANSFORMATORHUIS, gebouwd omstreeks 1927 in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en gelegen ten zuiden van het dorp Abbega, tussen de Twiska en het Hissemeer. Het Waterschap Heeg, dat in 1918 werd opgericht, verving rond 1925 alle in zijn gebied liggende windmolens door 29 elektrische gemalen. Deze waren alle van hetzelfde type, maar met twee varianten. De combinatie met de energiebron kon eenhuizig zijn of tweehuizig, zoals het geval is bij het gemaal nr 24 aan het Hissemeer. De stroom werd vanaf het transformatorhuis aan de weg, via de bovengrondse leiding aan telefoonpalen naar het gemaal geleid. Dit complex is één van de zeldzame combinaties en waarvan alle onderdelen nog origineel én ten dele nog functionerend zijn.

Waardering

Het complex, bestaande uit het gemaal nr 24 gelegen aan het het Hissemeer, een transformatorhuis en een bovenleiding, is van bijzonder algemeen cultuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling;

- vanwege de situering, verbonden met de functie en de historisch-ruimtelijke relatie met het water en de bodemgesteldheid;

- vanwege de in hoge mate aanwezige architectonische gaafheid van de samenstellende onderdelen;

- vanwege de zeer hoge mate van typologische zeldzaamheid;

- vanwege het nog in werking zijn van een aantal onderdelen, die deel uitmaken van een zeldzaam complex;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving.

Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja