Latestraat 11, Netersel

Inleiding.

De LANGGEVELBOERDERIJ Latestraat 11 dateert uit omstreeks 1875 en is gelegen aan de rand van de oude akkerbodems ten westen van Netersel. Het pand ligt op korte afstand van de openbare weg. De nokrichting is globaal parallel aan de straat.

Beschrijving.

De eenlaags boerderij heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een rieten wolfdak met aan de voorzijde oud Hollandse pannen en aan de achterzijde Mulden pannen. Aan de voet oud Hollandse pannen. De bakstenen gevel heeft een gepleisterde plint. De zuidelijke straatgevel is, op het linkerdeel met de deeldeuren na, voorzien van een tandlijst. Aan de oostelijke zijde bevindt zich het woonhuis, dat in de straatgevel is voorzien van een niet opgeklampte voordeur met geometrisch ingedeeld bovenlicht, aan beide zijden geflankeerd door een twintigruits schuifvenster met opgeklampte luiken. In de noordelijke zijgevel, met steigergaten, is een vierruits openslaand venster aangebracht. In de achtergevel duidt de plaats van een keldervenster met diefijzers en een tweetal bovenliggende zesruits schuifvenster op de plaats van kelder en opkamer.

Het bedrijfsgedeelte is via een brede opgeklampte inrijpoort onder eiken latei en, links daarvan, een paar opgeklampte deeldeuren in de voorgevel, toegankelijk. In de westelijke zijgevel, bevinden zich 3 stalramen en een raam (op de plaats van een hooiluik). De achtergevel heeft over de volle lengte van het bedrijfsdeel een ondiepe uitbouw onder lessenaardak. Deze dateert waar- schijnlijk uit omstreeks 1930. De kopse gevel van de uitbouw, aan de zijde van het woonhuis, is voorzien van een deur met 6 ruitjes en, noordelijk daarvan, een plee. Op het dak van de uitbouw een kleine schoorsteen. In de zuidwestelijke hoek van het achtererf staat een kleine eenlaags schuur met een rechthoekige plattegrond, met riet beschoten wanden en een lessenaardak met verbeterde Hollandse pannen. Voor het woonhuis een betegelde stoep. De rode tegels zijn enige jaren geleden vervangen door stoeptegels over de gehele lengte van de voorgevel. Van de erfbeplanting worden genoemd twee knotlinden voor het woonhuis, een (wal)noot aan de oostgevel en een rij haagbeuken langs de westelijke erfafscheiding.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij in de late 19de eeuw. Architectuur- en bouwhistorisch is het van belang vanwege de sobere vormentaal en de bouwgeschiedenis, die de materialisatie is van de ontwikkeling van de landbouw sinds de 19de eeuw. Het geheel is belangrijk vanwege de gaaf- heid van het ex- en interieur en de samenhang tussen hoofd- en bijgebouwen die een goed beeld geven van een eenvoudige meerledige boerderij. Het geheel is gaaf en als zodanig zeldzaam.

514900
Boerderij Complex

Inleiding.

Aan de westelijke zijde van de kom van Netersel staat, aan de noordelijke zijde van de Latestraat, de LANGGEVELBOERDERIJ (1) Latestraat 11 met KARSCHOP (2). De boerderij staat met de nokas vrijwel parallel aan de straat en wordt daarvan gescheiden door een onverhard erf. Het karschop staat westelijk van het woonhuis, dichter bij de openbare weg. Het complex, dat thans in gebruik is als woonhuis, dateert uit omstreeks 1875.

In het tweede kwart van de twintigste eeuw is het bedrijfsgedeelte aan de achterzijde met een smalle uitbouw uitgebreid.

Waardering.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij in de late 19de eeuw. Architectuur- en bouwhistorisch is het van belang vanwege de sobere vormentaal en de bouwgeschiedenis, die de materialisatie is van de ontwikkeling van de landbouw sinds de 19de eeuw. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en de samenhang tussen hoofd- en bijgebouwen en erf die een goed beeld geven van een eenvoudige meerledige boerderij. Het geheel is gaaf en als zodanig zeldzaam.

Latestraat 11 5534 AM Netersel Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij